Fridge magnet wooden gears

Ветеран - лісівник

  • Подобається9Не подобається
  • 1 Жовтня 2010, 09:57

При в’їзд в Яланець з боку Бершаді обов’язково кидаються у вічі чепурненьке подвір’я, будівлі, що прямо-таки тонуть у вітті зелених насаджень. Тож вирішив побувати тут і зустрітися з господарями цього обійстя – Василем Кириловичем та Антоніною Павлівною Пугачами.

Василь Кирилович 49 років пропрацював у Бершадському лісовому господарстві, тож добре знає його тонкощі. А ще він виявився цікавим співрозмовником. Куди б тут не глянув, скрізь відчувалася дбайлива рука господарів.
Чи не найважче було, почав він згадувати, працювати в лісі у негоду – в снігову пору, в період дощів або весняного бездоріжжя. Бувало, так натомляться всі, що зла не вистачає. Але ж план, знали, потрібно виконати за будь-яку ціну. А вони, оті плани, доводилися такі, що, згаявши навіть один день, вже не так просто було вкластися у строки з його виконанням.
У лісовому господарстві люди часто були відірвані від домівок за 50-60 кілометрів, жили на квартирах, де доведеться. На роботу і назад іноді витрачалося стільки часу, що навіть одяг не встигав за ніч висихати.
Спочатку, як і вся молодь на ту пору, Василь Кирилович теж не міг зорієнтуватися, куди саме краще податися після школи. Тож ще й до цього часу вважає, що то доля закинула його навчатися у технікум лісового господарства.
Коли ж вручили диплом, рік відпрацював за направленням у Карелії.
Після служби в армії повернувся додому, знову почав пакувати речі, щоб гайнути, як тоді було модно серед молоді, у Заполяр’я.
– Пішов би спочатку та заробив дров, – попросила тоді його мати. Адже палити було нічим.
Поки заробляв оте паливо, тодішній головний інженер лісгоспу В.Д. Дунаєвський, видно, приглянувся до хлопця і запропонував йому вже постійну роботу.
Цілий рік трудився на станції Рудниця, перевантажуючи вагони на широку колію, аж поки не запропонували майстерську дільницю. Далі довелося трудитися й інженером по технічному нормуванню, що теж було не просто, лісничим. А лісгосп на ту пору був великим, тож вдома бував рідко, та і то здебільшого вночі, ніби в гостях.
Це тепер, показав він, усміхаючись, на дружину, вона зробилася сварливою, а тоді сердитися було ніколи. Крім того, що виховувала дітей, заставляли ще й ходити на роботу.
Але на те, кажуть, і молодість, щоб усе їй було під силу.
Крім усього, продовжив ще навчання у вищому навчальному закладі.
Щоб мати уявлення, наскільки нелегко працювалося у даній галузі, достатньо навести хоча б факт. Коли через півстоліття вони, колишні випускники, зібралися на зустріч, то виявилося, що тільки він все життя пропрацював у лісовому господарстві, чверть віку – на посаді головного інженера.
Не тільки тепер підприємства переживають проблеми, вистачало їх завжди, тільки були вони іншими. Так як основна ставка робилася на виробництво, тож і чергувати, і ночувати доводилося на роботі, боротися з браконьєрами. Та чи не найважче було щось побудувати на виробництві.
Щодо посади головного інженера, то вона була, і по сьогодні залишається такою, що коли на виробництві все гаразд, то відзначають керівництво лісгоспу, а про інженера ніби й забувають, каже ветеран. Інша справа, як було щось не так. Крайнім тоді був саме він. Тож були на віку і грамоти, і догани.
Хоч до лісового господарства прикипів душею, досягнувши пенсійного віку, пішов таки на відпочинок. Але поважають його на підприємстві і по сьогодні – навідуються до нього, радяться. Бо і на роботі завжди було у нього все гаразд, і в сім’ї. Виховали двох дочок.
Тож побажаймо цьому сімейству всіляких гараздів.
Павло КУШПЕЛА.


Дивіться також в розділі  Відгуки
» 15.06.2018 Станція екстреної медичної допомоги (СЕМД) – це не просто установа. Насамперед, це висококваліфіковані спеціалісти. Вирвати з міцних смертельних лещат людські життя – таке головне завдання ставлять лікарі екстреної.
» 24.03.2018 ПрАТ «Птахокомбінат «Бершадський» – це підприємство з цілорічним цілодобовим технологічним процесом вирощування птицібройлера, це живий організм, який щохвилини потребує корму, води, тепла, освітлення. В різні години доби до нас в господарство з...
» 03.03.2018 Сьогодні вуличне освітлення–це не розкіш, а звичайне благо цивілізації. Але яскраві ліхтарі не завжди світять на наших вулицях. І причини – різні. Найпоширеніша – недостатньо коштів у сільському бюджеті. Тому і доводиться ходити навпомацки,...
» 12.02.2018 Біда приходить у дім, коли на неї зовсім не чекаєш. Так сталося і зі мною, бо потрібно було тривале лікування.
» 19.01.2018 Збулася мрія учнів
» 13.01.2018 Якщо голова на своєму місці
» 12.01.2018 Спасибі за щедрість душі
» 05.01.2018 Щедрість сердець
» 18.11.2017 Віншують лауреати
» 18.11.2017 Вітають працівники культури
Всі статті розділу Відгуки »
Цікаві фото
10 фото   
<b>На городі</b><br />
20 фото   
<b>Струтинська Галина Юріївна (Galina Hayes)</b><br />Галина народилася й отримала освіту в колишньому Радянському Союзі. Коли їй було всього 16 років, її батько відіслав...
3 фото   
<b>Це свято не затьмариться в віках...</b><br />14 березня 1944 року на землю Бершадщини прийшло радісне свято - визволення рідної землі від поневолення військами...
11 фото   
<b>ГЛИНСЬКЕ</b><br />
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Війтівка
Візнюк Онисій Опанасович (1910) 1910 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 19.08.44. Похов. Молдова.

З історії Бершаді
Соціалістична перебудова сільського господарства тривала. Крім раніше створених кооперативних об'єднань селян, у березні 1928 року виникає ТСОЗ «Геть злидні». З метою зміцнення невеликих господарств, кращого використання знарядь виробництва в районі створили чотири кущові об'єднання колективів, з машинно-хінними станціями у кожному. В самій Бершаді колективи об'єдналися в кущ у складі трьох... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Ветеран - лісівник - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення