Так, 16річна Людмила Демчук, яка мешкає у Війтівці, опанувала мистецтво приготування їжі ще з малих літ, особливо випікання виробів з різних видів тіста. Тому вирішила пов’язати свою майбутню професію з кондитерством, вступивши до Бершадського професійного ліцею на спеціальність «Кухар-кондитер».
Найбільше Людмилі подобається випікати святковий хліб – коровай. Таке вміння вона перейняла від своєї бабусі Надії, яка постійно випікала на замовлення односельчан весільні короваї, за що отримувала щирі слова подяки.
А онуці бабуся передала всі таємниці тіста: – Зазвичай випікання короваю займає весь день, – каже учениця, – спочатку потрібно правильно організувати час, без поспіху замісити тісто, обов’язково прочитати молитву. Після закладання тіста в піч потрібно стояти, доки воно «не прихватиться», бо якщо сісти, то може сісти і тісто. А найголовніша порада – щоб коровай удався, в нього потрібно вкласти всю душу.
Але справжня її творчість відкривається в оздобленні виробів. Тут перетворюється з кухаря-кондитера на художницю, не стримуючи своєї фантазії – і буденний виріб зацвітає ніжними мальвами, ромашками та вишуканими трояндами. Одними з кращих були роботи Людмили на виставці «Хліб – усьому голова», яка щорічно проводиться в ліцеї після вивчення теми «Вироби з дріжджового тіста». Багато практичних навичок і вмінь при роботі з тістом отримала учениця під час проходження практики в кондитерському цеху СТ «Калина плюс».
У навчанні Людмила старанна, працьовита і творча особистість, у якої чітко поставлена мета – прагнення підвищити свою кваліфікацію. Вона вже пройшла співбесіду щодо продовження навчання у коледжі економіки і права Вінницького кооперативного інституту за напрямом «Виробництво харчової продукції». Там, а згодом і в практичній діяльності, вона може сповна розкрити свої здібності й таланти.
Тетяна МЕДЕЦЬКА, викладач кулінарної справи.