Fridge magnet wooden gears

На війні – з першого по останній день

  • Подобається6Не подобається
  • 7 Травня 2009 р

Думалося, що нині живих учасників бойових дій у Великій Вітчизняній війні у районі, які воювали в діючій армії з її початку і до завершення, знаю всіх. Та виявилося, що ні – в Джулинці проживає один з таких. Це Микола Антонович Кравченко, якому через півроку виповниться вже 98 літ.
Саме зустріч з ним, як і розмова, виявилася цікавою та повчальною.

Сам був поранений в ногу. Як залишився живим – лише Богу відомо

Чепурне обійстя зустріло нас разом з господинею – тут проживає сім’я сина ветерана, в якій і доживає віка при гарному догляді Микола Антонович. Дізнавшись, що до нього завітали з його рідної районки, він якнайшвидше попросив його одягти і вивести на вулицю. Тож наша розмова відбулася в сонячний час по обіді.
М.А. Кравченко – корінний джулинчанин, народився у багатодітній сім’ї колгоспників, закінчив місцеву семирічку, встиг попрацювати в селі на залізничній дорозі та навчатися на механізатора у Харкові. Добре пам’ятає голодний 33-й, але стверджує, що тоді в Джулинці повмирало небагато, бо був непоганий попередній урожай та й в колгоспі регулярно годували.
В армію був призваний в 1932-му, служив у внутрішніх військах (НКВС) на Уралі та Москві, допомагав міліції наводити порядок і законність.
А коли повернувся додому – одружився, і в 37-му у них народився син.
Про початок війни дізнався у перший її день, і вже 22 червня о 10-й годині ранку його викликали до місцевого райвійськкомату. Тоді Микола Антонович працював завгаражем райспоживспілки (Джулинка тоді була райцентром – П.Б.) і йому було доручено очолити колону з 20 автомашин на Захід, і вже на другий день вони добралися до Чернівців. Тут і прийняв свій перший бій з ворожим десантом.
Служити джулинчанин розпочав у розвідці, де і завершував війну.
Який епізод з війни найбільше запам’ятався? – ветеран думав недовго. – 25 червня 1941-го, коли відступали в складі спецрозвідгрупи. До речі, воювали розвідники, за словами співбесідника, по своїй окремій програмі. Того дня, відступаючи через Кам’янець-Подільський, став свідком трагедії – авіабомба попала в пологовий будинок і рознесла його вщент. Що там діялося – уявити неважко. А вже через декілька годин знову був бій, були вбиті і поранені побратими. Отримав тоді поранення і Микола Антонович, але врятував армійський пояс, який не дав осколку глибоко увійти у живіт.
– Найважче було відступати, – згадує ветеран,– адже нам ще доводилося залишати підібраних зв’язкових на території, яка окуповувалася фашистами. Тож брали учать і в боях, і у формуванні груп наших підпільників. Відступав через рідні краї, тож побував і в Джулинці, попрощався з сім’єю.
Найстрашніший період війни у його фронтовій біографії – це Сталінградська битва. Скільки смертей там було з обох боків, скільки напруження і героїзму радянських солдат. Сам був поранений в ногу. Як залишився живим – лише Богу відомо. А коли розпочався наступ, то зупинити армію визволителів фашистам було вже не під силу.
В складі 4-го Українського фронту старший сержант М.А. Кравченко звільняв Україну. Запам’яталося, як його розвідгрупа брала в полон німецького полковника, який приїхав інспектувати оборону німців в Криму і змушений був розповісти потім усі її деталі нашому командуванню.
Визволяв Європу від коричневої чуми, а війну закінчив 9 травня у Празі, хоч Берлін капітулював ще тижнем раніше.
Тут німці були приречені, і розуміючи це, воювали остервеніло, тож закарбувалися в пам’яті й останні втрати серед побратимів.
Розповідав Микола Антонович неспішно, чітко вимовляючи назви міст, де воював, прізвища командирів та номери частин і підрозділів.
Він пам’ятає все і понині. А як піднесено йшли вони в атаку з вигуками «За Сталіна!
За Батьківщину!». Нинішній молоді, за словами ветерана, цього всього, мабуть, не зрозуміти. Бо тоді воювали не лише зброєю, але й ідейними переконаннями, високим патріотизмом і сильним духом.
Демобілізувався у грудні 45-го, райком партії знову направив його зміцнювати кадри в торгівлі, потім на заготзерно. Довго пропрацював і механіком на інкубаторній станції, звідки у 1971 році вийшов на заслужений відпочинок.
– Увагою рідних я не обділений, – говорить Микола Антонович, – допомагає й держава. От тільки хвороби обсіли й доводиться купляти чимало ліків й за власний кошт.
– Чому Бог відвів багато віку? – ветеран ледь помітно усміхається. – Бо завжди по житті був оптимістом, ніколи не опускав руки в будь-яких ситуаціях.
Коли ж йому принесли піджак з орденами і медалями – щоб сфотографуватись, старий воїн враз посерйознішав і велично підняв голову. Ось він, солдат Перемоги! Тож вклонімося йому низько до землі – за подвиги і самопожертву, за наш світлий і мирний нинішній день.


Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
5 фото   
<b>13 квітня – День посадки лісу</b><br />13 квітня 2013 року у районі проведено загальнообласну екологічну акцію «День посадки лісу», у якій взяли участь...
3 фото   
<b>«Голубий вогник» – в оселі ставчан</b><br />Жителі Ставків довго чекали цього дня, і ось нарешті він настав. Минулої суботи в селі було велике свято &ndash;...
3 фото   
<b>Як святкувала Бершадщина</b><br />Урочистості з нагоди 24-ої річниці Незалежності України відбулися 24 серпня біля районного будинку культури.
19 фото   
<b>11 жовтня - Бершаді 550: відкриття дитячого майданчика</b><br />
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / П'ятківка
Грищук Мефодій Григорович (1911) 1911 р., українець, оточенець. З 08.1942 р. член підпільної групи. Страчений ворогами 13.01.44.

З історії Бершаді
У розвиток сільськогосподарського виробництва зробили великий внесок механізатори Бершадської МТС, створеної у березні 1930 року. В 1932 році вона обслуговувала 35 колгоспів, що мали близько 20 тис. га орної землі. Але на шляху виконання намічених планів в цей період були й труднощі. Партійна організація провела значну роботу, щоб зміцнити механізаторські кадри і трудову дисципліну. Все це дало... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

На війні – з першого по останній день - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення