Fridge magnet wooden gears

У спільних діях - гарний результат

  • Подобається0Не подобається
  • 24 Травня 2015, 09:00

Минулого тижня в Яланці відбулися збори уповноважених громадян села. Обговорювалися питання, які стосуються функціонування громади, господарської та волонтерської діяльності на її території. На зібранні були присутні голова районної ради Микола Грабчак та начальник відділу грошових виплат і компенсацій управління праці та соціального захисту населення РДА Людмила Кухар.

Сільський голова Катерина Патлатюк доповіла про роботу сільської ради за звітний період та планування на 2015ий. Виділивши основні позиції доходів та видатків за минулий рік, відзначила, що бюджет виконано. Значна увага приділяється покращенню інфра структури села, ремонту дорожнього покриття, благоустрою території населеного пункту та кладовища.

У минулому році було складено проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт перехрестя вулиць Жовтневої та Леніна. Проплатили 30% загальної суми на придбання матеріалів (вони знаходяться у підрядника), але у нинішньому році доведеться переглядати розроблений план у зв’язку зі значним підвищенням цін на пальне, транспортні послуги. Роботи будуть продовжені.

Виконуються роботи з відновлення вуличного освітлення вулиць Жовтневої та частково Леніна. Сільський голова підкреслила, що постійно допомагають із вирішенням питань, які виникають у громаді, ТОВ «Яланецьке» та ПСП «Добробут». Висловила вдячність депутатам сільської ради Михайлу Барабашу та Василю Скоробресі, які організували та здійснили роботи у цьому напрямку. Матеріали були закуплені ще у 2013 році за рахунок ТОВ «Яланецьке». ПСП «Добробут» постійно надає на потреби громади транспортні послуги, пальне, будматеріали.

Катерина Василівна також відзначила групу електриків, які власне виконували роботи з освітлення вулиць, а також назвала інших мешканців Яланця, які активно працюють над благоустроєм села.

Також доповідач звернула увагу на розпочатий ремонт пам’ятника загиблим односельчанам у роки Другої світової війни. Вона пояснила, що, на жаль, до Дня Перемоги, завершити не встигали, але вирішили виконати цю роботу максимально якісно – пообіцяла зробити це найближчим часом.

Значний внесок у наповнення бюджету роблять приватні підприємці, які зареєстровані на території Яланця і сплачують податки. Саме за ці кошти вдається робити капітальні видатки, здійснювати ремонт у дитячому садочку, надавати субвенцію школі.

Катерина Василівна висловила їм вдячність за співпрацю.

Неабияку допомогу надає «Благодійний фонд Сергія Тігіпка». У минулому році було отримано допомогу в сумі 62 тис. грн. Кошти направлені на амбулаторію загальної практики – сімейної медицини (7 тис. грн. – на медикаменти), школу (10 тис. грн. – на придбання меблів), дитячий садочок (30 тис. грн. – меблі) та сільський будинок культури (до 15 тис. грн. – на інструменти). На зібранні погодили суми, яких потребує громада у нинішньому році.

Належна увага приділяється соціальному захисту населення. Голова та депутати сільради постійно перебувають у пошуку можливостей покращення життя громади.

Так, було ухвалено рішення про нульову ставку на нерухомість із громадян, а також збільшена виплата на лікування та поховання (сума зросла від 200 до 400 грн.).

Народжуваність у селі залишається нижчою від показників смертності: у минулому році тут з’явилося на світ 13 дітей, і відійшли за обрій 35 осіб, за чотири місяці 2015-го – 4 дітей і 19 осіб відповідно.

Відгуляли весіль у селі у 2014 році сім пар, а у нинішньому – чотири.

Активну громадянську позицію та неабиякий патріотизм виявляють мешканці Яланця, розділяючи важку ношу складної ситуації в державі. У фойє сільського будинку розгорнуто дві тематичні фотовиставки: на одній – світлини односельчан, які захищають честь і гідність України на Сході, на іншій – волонтерські будні учнів та вчителів Яланецької ЗОШ.

У минулому році (йшлося у звіті сільського голови) на потреби мобілізованих було зібрано 31 тис. грн. та понад 61 тонну продуктів харчування.

Але це лише перший транш допомоги. Потім волонтерським рухом у селі активно зайнялася сім’я Володимира та Валентини Чорненьких. Вони щоденно працюють над збором коштів, продуктів, приготуванням їжі, шукаючи можливості забезпечити наших військових, які беруть участь у АТО, всім необхідним. На зібранні Валентина Олександрівна звернулася до присутніх зі словами вдячності за підтримку та допомогу. Наші хлопці, перебуваючи у над важких умовах, дуже цінують турботу про них.

Про свою діяльність та криміногенну ситуацію в селі прозвітував дільничний інспектор Олександр Ковбасюк.

Підсумовуючи свою доповідь, він повідомив, що порівняно із іншими селами, ситуація в Яланці непогана. Проводиться виховна робота з підростаючим поколінням, налагоджена співпраця зі школою, але дуже важливо, щоб і батьки приділяли достатньо уваги дітям.

Актуальним є питання добровільного об’єднання територіальних громад. Сільський голова Катерина Василівна розповіла присутнім односельчанам про те, що нещодавно в райцентрі відбулася нарада, на якій робоча група спільно із сільськими головами затвердила перспективний план об’єднання територіальних громад, мету реформи, основні принципи об’єднання та гарантовані законом переваги. Після наданої інформації у людей було чимало питань, і далеко не на всі можна було дати відповіді.

Певні роз’яснення надав голова районної ради Микола Грабчак. Він пояснив, що є багато моментів, які не прописані в законі. Пізніше буде створено робочі групи, які здійснюватимуть роз’яснювальну роботу в селах. Нині ж ми можемо взяти інформацію до уваги, не поспішаючи ухвалювати ніяких рішень, оскільки процедура об’єднання може зайняти не один рік.

Звертався до присутніх і директор Яланецької ЗОШ Валентин Олійник. Він наголосив на тому, що в жодному разі не можна відмовлятися від запропонованої реформи. Необхідно добре вивчити це питання. Адже, зважаючи на досвід Польщі, ми теж можемо докласти зусиль і побудувати країну з високим рівнем життя.

У ході засідання піднімалося чимало інших питань, які сільський голова та голова районної ради обговорили та обіцяли тримати на контролі.

Юлія ЛУЧИК.


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
3 фото   
<b>"Золотий Олімп" обдарованої молоді</b><br />Педагоги Бершадщини вміло плекають юні інтелектуальні таланти. Яскраве підтвердження цьому – успіхи бершадських...
4 фото   
<b>Красносілка – "солодка" і гаряча точка району…</b><br />22 вересня 2011 року працівники Красносілського цукрового заводу організували мітинг на центральній площі міста...
6 фото   
<b>Усе найкраще - дітям!</b><br />У п’ятницю, 26 липня, відбулася нарада за участю керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, міського та...
6 фото   
<b>Звіт голови райдержадміністрації Михайла Бурлаки</b><br />Звіт голови Бершадської райдержадміністрації Михайла Бурлаки щодо соціально-економічного розвитку району за I...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / П'ятківка
Мазур Іван Родіонович (1922) 1922 р., українець. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 11.03.44.

З історії Бершаді
Проте дальший розвиток певною мірою гальмувався невеликими розмірами господарства. Щоб краще організувати працю, повніше використати техніку й кадри, в 1950 році бершадські колгоспи ім. Ворошилова, ім. Будьонного, «П'ятирічка за 4 роки» об'єдналися в одне господарство — ім. Будьонного. Згодом до новоствореного господарства приєднався колгосп с. Бирлівки. Новий колгосп назвали ім. Леніна. Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

У спільних діях - гарний результат - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення