Fridge magnet wooden gears

У Війтівці владу довірили жінці

  • Подобається0Не подобається
  • 4 Березня 2011, 09:00

На знімку: Марія Василівна Замкова (в центрі) приділяє велику увагу збереженню і розвитку народних традицій, де жінки села в цьому серед її найбільших прихильників, особливо Валентина Хомівна Багач – директор будинку культури, заслужений працівник культури України (зліва) та заступник директора місцевої школи з виховної роботи Надія Дмитрівна Рудь.

У цьому селі жінки завжди відігравали видну роль – у сім’ї, в господарюванні, в громадському та релігійному житті. Усіх сфер тут, де докладається розум, праця, любов і ніжність жінки, не перелічити. Важливе місце займають війтівчанки і у вихованні підростаючого покоління, збереженні й розвитку народних традицій. Тож обрання на останніх виборах головою Війтівської територіальної громади Марії Замкової не могло не викликати до неї інтерес. І хоч в селі вона добре відома своїми діяннями та непростими перипетіями долі, редакція вирішила познайомити з ними й широкий загал читачів.

Марія Василівна Замкова – війтівчанка з діда прадіда, з трудолюбивої колгоспної родини, де діти змалечку долучалися до господарства. Важко повірити, що з шести років вона вже допомагала випасати колгоспну отару овець, а в початкових класах у літні канікули допомагала замітати на колгоспному току. Вже після восьмого класу підміняла маму на фермі. І попри це завжди добре навчалася, була в числі лідерів шкільних піонерської та комсомольської організацій. Як вона сама висловилася, завжди була в центрі подій і до всього прагнула «достукатися». Її ініціативі й зацікавленості в усьому не було меж, до людей завжди йшла з відкритим серцем і з великою довірою, надіючись тільки на власні сили. Може тому дещо розчарувалася, коли не добрала півбала й не вступила на істфак Вінницького пед - інституту. Але час заставляв діяти, бо життя таке бурхливе.

Пішла на роботу, хоч в місті почувалася менш комфортно як у селі. А невдовзі вийшла заміж за односельчанина, який навчався у Вінниці в інституті. Тож після народження сина стала працювати у рідній Війтівській школі піонервожатою. І знову поринула у вирій шкільного життя. Про її уміння працювати скрізь і всюди, як і лідерські задатки, свідчить те, що в ті часи вона була занесена в числі кращих на ра йонну Дошку пошани. Це, мабуть, перший і останній випадок, коли піонервожата була удостоєна такої великої честі.

Слухаючи щиру й довірливу розмову Марії Василівни про своє життя-буття, зловив себе на думці, що вона й тепер не втратила того молодіжного запалу в досягненні поставлених завдань, особливо коли говорила про велике бажання виправдати довір’я односельчан і найбільше зробити для них та для села. І не вірилося, що за плечима в неї стільки відчутних ударів долі.

Довелося разом з чоловіком працювати на Херсонщині, де очолювала в колгоспі овочеву бригаду і була навіть обрана членом бюро райкому партії(!). Без відриву від виробництва закінчила технікум. І коли, здавалося, фортуна їй посміхнулася, і їй запропонували посаду там голови сільської ради, вона вирішила з сім’єю повернутися у рідну Війтівку.

– Тут навіть повітря особливе, – каже посміхаючись Марія Василівна, – і наше село ніколи не відпускає від себе. Навіть коли й живеш у далекій стороні.

Вона ніколи не опускала руки й завжди прагнула бути серед людей, у вирі подій. Навіть після того, як очолювала великий відгодівельний комплекс на 3,5 тис. голів ВРХ, де працювало до сотні людей, і після здачі своїх паїв в оренду птахокомбінату була позбавлена посади й залишилася без роботи. Однак не сиділа без діла – організувала людей, сама взяла сокиру і порубали всю поросль на десятигектарному цвинтарі. Тоді й отримала нове «керівне крісло» – завкладовищем, хоч мала на той час вищу освіту після закінчення столичної сільгоспакадемії.

Роботи не цуралася, порядок дотримувала зразковий, у чому багато хто мав можливість переконатися. Тож зарплата її тут в 50 гривень була більш, ніж символічною. Коли ж п’ять років тому балотувалася на сільського голову і програла лідеру перегонів два десятки голосів із більше трьох тисяч виборців, новообраний голова громади звільнив її навіть з цієї «посади».

– Я глибоко віруюча людина, – розповідає Марія Василівна, – як і більшість людей нашого села, тож постійно ходила до церкви, була тут на послушанні, членом двадцятки, і навіть продавала в храмі свічки. Чоловік мав роботу, а я більше працювала на городі, по господарству – щороку отримували за чотири своїх паї від птахокомбінату по 4 тонни зерна і утримували свині та птицю. Чомусь вірилося завжди, що не крісло красить людину. З людьми я завжди щира й відверта, ніколи не скажу неправду.

Все це, як і багато іншого, визначило її долю на минулорічних виборах, де її, з великим відривом від дев’яти конкурентів, було обрано Війтівським сільським головою.

Сьогодні ще зарано говорити про зроблене нею на цій посаді, однак і за цей короткий проміжок часу вона вже встигла зарекомендувати себе справжнім лідером громади.

– Мені вдалося знайти спільну мову з усіма депутатами, з радою ветеранів, керівниками бюджетних установ, – розповідає М.В. Замкова. – Ми завжди обговорюємо проблеми відкрито, можливо й тому менше всіляких пересудів. Дуже вдячна керівникам великих трудових колективів – І.І. Андрушку, І.С. Зублевичу і М.І. Зублевичу, А.С. Пшику й М.Н. Рибаку за розуміння й бажання допомогти громаді. Ентузіазму добавилося, коли відчула конкретну допомогу голови райдержадміністрації О.Ф. Снігура та голови ра йонної ради М.Г. Бурлаки.

Але найбільше мене окрилює довір’я людей – бували такі дні, коли на прийом приходили понад 30 жителів села. Я поставила собі за мету, що ніхто з війтівчан не буде скаржитися «вище» через мою бездіяльність чи неувагу, я цього не допущу.

Нині в планах Марії Василівни освітлення центральної вулиці села, ремонт будинку культури, облаштування ринку, доріг, стадіону, а потім й освітлення інших вулиць тощо. Село велике і проблем вистачає. Тож віриться, що їй максимально вдасться зробити можливе на користь громади.

Адже в неї надійний тил – чоловік і два сини, дочекалася внучки, велика працездатність, знання проблем громади і, найголовніше – довір’я людей, яке виправдовується тільки конкретними справами.

Павло БАЙДАЛЮК.


Дивіться також в розділі  В громадах
» 16.06.2018 У день Святого Духа (28 травня) в Березівці урочисто відзначили десятиріччя з часу освячення сільського храму Івана Богослова.
» 16.06.2018 Депутат облради Володимир Зарічанський ініціював створення пам’ятника Кобзареві у рідній Війтівці. Погруддя генія літератури та пророка нації виготовляє відомий скульптор, народний художник України, доцент кафедри скульптури Харківської державної...
» 16.06.2018 Бершадська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини цього року визнана кращою у районі серед амбулаторій ЗПСМ. Із 2016 року очолює установу мудра жінка, знавець своєї справи, лікар вищої категорії Антоніна Іванівна Колесник. У медицині...
» 16.06.2018 Відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги (НЕМД) визнано кращим відділенням Бершадської ОЛІЛ. У більшій його частині проведено ремонти, які ще тривають.
» 16.06.2018 Заради дітей
» 16.06.2018 Краще відділення
» 16.06.2018 Згуртованість, професіоналізм, колегіальність та послідовність – головні критерії діяльності медиків району
» 15.06.2018 Спиртозаводу нема, а спирт виробляється
» 15.06.2018 Переможці 15 обласного конкурсу
» 08.04.2018 Ефективне реагування на надзвичайні ситуації
Всі статті розділу В громадах »
Цікаві фото
3 фото   
<b>Герб Бершаді</b><br />Герб має форму іспанського щита червоного і срібного кольору. У верхній частині &ndash; перший історичний...
5 фото   
<b>Дитячий крок - найближче до зірок!</b><br />Відбувся фінал Всеукраїнського дитячого телевізійного конкурсу "Крок до зірок". Випробування на артистизм,...
3 фото   
<b>Жінки в МХП: жительки Вінниччини – про свою роботу в рідному краю</b><br />Найкраще про підприємство можна дізнатись через людей, які в ньому працюють. На початку весни та напередодні...
3 фото   
<b>Біля автовокзалу</b><br />
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Шляхова
Худолій Микола Романович (1910) 1910 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 17.11.44.

З історії Бершаді
Славною традицією став зв'язок з трудівниками соціалістичних ланів - вже багато років шефствує комбінат над колгоспом «Перемога» села Поташні. Серед інших бершадських підприємств, що нещодавно утворились, - райоб'єднання «Сільгосптехніки», якому на честь 50-річчя Комуністичної партії України було присвоєно звання колективу комуністичної праці. Самовіддана праця здруженого колективу об'єднання... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

У Війтівці владу довірили жінці - В господарствах і громадах, селах Бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення