Fridge magnet wooden gears

Вінниччина – перша область, офіційно представлена в Євросоюзі

  • Подобається0Не подобається
  • 20 Жовтня 2012, 12:00

На знімку: відкриття офісу Єврорегіону «Дністер» – О.Мороз, С.Татусяк, В.Сеу.

Вінницька область стала першим українським регіоном, який відкрив своє офіційне представництво у Брюсселі – «столиці» Європейського Союзу.

Подія відбулася в рамках програми презентації Вінниччини та Єврорегіону «Дністер» у Комітеті регіонів ЄС 11-12 жовтня.

З цією метою до Бельгії їздила 25-особова делегація у складі представників Вінницької області та Республіки Молдова на чолі з головою обласної ради, головою ради Єврорегіону «Дністер» Сергієм Татусяком.

На жаль, сучасне законодавство України не передбачає механізмів представлення наших областей і міст у Євросоюзі, хоча й не забороняє цього робити. А от, наприклад, сусідня Польща ще до вступу в унію відкривала в Брюсселі офіси своїх воєводств, міст, повітів (районів) і навіть гмін (сіл).

– Ми стали першими в Україні, хто захотів таке зробити, і знайшли шляхи реалізації цього амбітного задуму, – зауважив голова обласної ради С. Татусяк.

Голова розповідає, що підготовча робота щодо відкриття представництва в Брюсселі тривала рік. Обласна рада, Координаційний Центр Єврорегіону «Дністер» шукали можливості та юридичні механізми здійснення цього проекту. Особливу допомогу у цій справі надали польські колеги, як-от маршалек Великопольського воєводства, член Комітету регіонів ЄС Марек Возняк.

І от 12 жовтня Сергій Татусяк урочисто презентував вінницькій делегації та брюссельським колегам офіс Представництва Єврорегіону «Дністер» та Вінницької області, а також представив його очільника. Ним став Олександр Мороз – український дипломат з 20-річним стажем роботи, в тому числі у країнах Євросоюзу. Основна місія представника – забезпечення зв’язку Вінницької області та Єврорегіону «Дністер» з європейськими інституціями та участь у програмах ЄС.

– Наші європейські колеги були вражені нашою наполегливістю. Адже ніхто не очікував, що окремий український регіон самостійно, без державної підтримки, зможе добитися свого представлення у Євросоюзі, – прокоментував успіх Вінниччини Сергій Татусяк.

Він додав, що протягом двох місяців офіс працюватиме у тестовому режимі, а його представник – на громадських засадах.

11 жовтня вінницько-молдовська делегація у Брюсселі була присутня на Конференції з питань Східного партнерства. В рамках її проведення голова Вінницької обласної ради, голова ради Єврорегіону «Дністер» Сергій Татусяк презентував учасникам заходу (представникам країн ЄС та країн-нечленів ЄС) діяльність Єврорегіону «Дністер» та інвестиційний потенціал Вінниччини.

– Вінницька область здійснює зовнішньоторгові операції зі 108 країнами світу. Регіон реалізує 11 міжнародних угод щодо торгово-економічного, науково-технічного та культурного співробітництва. Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, направлених в економіку області, станом на квітень 2012 року склав 228,3 млн. дол. США, – поінформував потенційних партнерів С. Татусяк.

Паралельно з виступом голови у холі офісу Комітету регіонів тривала двогодинна статична презентація Єврорегіону «Дністер»: були виставлені стенди, демонструвався відеоряд, роздавалася друкована промо-продукція.

Після завершення презентації представники офіційних структур Євросоюзу запевнили вінничан та їхніх партнерів молдаван у своїй зацікавленості діяльністю Єврорегіону «Дністер». Адже формат єврорегіонів був придуманий самим ЄС, відтак підтримувати їхнє утворення і функціонування – безпосереднє завдання союзу.

– Від самого початку Євросоюз дотримувався політики, яка полягає в тому, щоб сусід був небідним, був стабільним, обізнаним і безпечним.

Саме тому ЄС допомагає Україні як потенційній європейській державі. А Єврорегіон «Дністер» – це наша козирна карта, яка допоможе нам залучати на Вінниччину ресурси, використовуючи співпрацю із організаціями України, Молдови та Румунії, – зазначив С. Татусяк.

На сьогодні в рамках Єврорегіону «Дністер» вже реалізовується два проекти (просвітницький і транскордонний) коштом європейських фондів. Ще близько двох десятків проектів знаходяться у роботі. Серед них такі масштабні інфраструктурні напрями, як спорудження автомобільно-залізничного мосту «Ямпіль-Косоуци» (вартість – 8 млн. євро), очисні споруди у населених пунктах на березі Дністра (5 млн. євро), під’їзні шляхи до пропускного пункту «Бронниця-Унгурь» (3 млн. євро), розвиток аеропорту «Вінниця». Крім того, постійно реалізовуються мікро-проекти у сферах культури, спорту, освіти, медицини.

– Для ефективної роботи нам потрібна хороша ідея (а їх у нас багато), і вже довкола неї ми гуртуємо фахівців, громадські організації, жителів регіону. Створення Єврорегіону «Дністер», презентація його в Брюсселі, відкриття там нашого офісу – це не фінал, це тільки початок великої копіткої роботи, – резюмував Сергій Татусяк.

Олександра ПЕТРАШ


Дивіться також в розділі  Нове в роботі
» 15.06.2018 У цьому році розпочата реформа первинної ланки медичних закладів та стартувала кампанія з вибору сімейних лікарів.
» 15.06.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г. Бурлака видав розпорядження від 13 червня 2018 року №45 «Про скликання 20 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 10 липня поточного року в залі засідань комунальної організації...
» 13.04.2018 2017 року на сайті Міністерства юстиції України запрацював єдиний реєстр боржників. У ньому можна знайти відомості про боржника за прізвищем, ім’ям, по батькові та реєстраційним номером облікової картки платника податків. Вільний та безоплатний...
» 07.04.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г.Бурлака видав розпорядження від 4 квітня 2018 року №26 «Про скликання 19 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 20 квітня поточного року в залі засідань КО Бершадська РДЮСШ «Ровесник».
» 07.04.2018 Засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування
» 07.04.2018 Юридичний практикум
» 01.04.2018 Події. Новини. Факти.
» 01.04.2018 Про державну підтримку вирощування молодняка ВРХ
» 01.04.2018 Часткова компенсація вартості техніки
» 01.04.2018 Про щорічну грошову допомогу до 9 травня
Всі статті розділу Нове в роботі »
Цікаві фото
3 фото   
<b>Проводи до лав Збройних Сил України</b><br />29 вересня в Бершадській дитячій музичній школі ім. Р. Скалецького відбулися урочисті проводи юнаків до лав Збройних...
17 фото   
<b>ЛІСНИЧЕ</b><br />&#160;
2 фото   
<b>Молодь єднає Україну</b><br />Ініціатором велозаїзду стала молодіжна громадська рада при райдержадміністрації. Патріотичний захід відбувся під...
3 фото   
<b>З візитом до Польщі: вивчаємо досвід реформування галузей</b><br />З 18 по 21 травня делегація Бершадського району відвідала Єнджейовський повіт Свентокшиського воєводства Распубліки...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Баланівка
Тісний Захарій Якович (1916) 1916 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Помер у полоні 23.03.43.

З історії Бершаді
Колишнє містечко, в якому переважали дрібні ремісники і селяни, пригноблені нужденністю й позбавлені людських прав, перетворилося в сучасне соціалістичне місто з суцільною письменністю. Про здоров'я трудящих піклуються понад 50 лікарів, які працюють у 2 лікарнях, а також медпрацівники інших медичних закладів. Діти шкільного віку навчаються в 2 середніх школах, восьмирічці та в школі-інтернаті.... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Вінниччина – перша область, офіційно представлена в Євросоюзі - Новинки в галузях Бершаді та району - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення