Fridge magnet wooden gears

Головне завдання – збалансований розвиток

  • Подобається4Не подобається
  • 20 Травня 2009 р

Минулої п’ятниці відбулося розширене засідання колегії райдержадміністрації, в якому взяли участь заступник голови облдержадміністрації В.В. Черній, перший заступник начальника управління охорони здоров’я та курортів ОДА Т.Ф. Бабій, голова районної ради М.Г. Бурлака, начальники управлінь, відділів та служб РДА, міський та сільські голови, керівники промислових, сільськогосподарських та інших підприємств і організацій, директори освітніх закладів та керівники медичних установ району. На ньому розглянуто питання про стан та перспективи соціально-економічного розвитку району в кризових умовах, а також про діяльність відділів освіти та охорони здоров’я РДА. Вела засідання колегії і підбила підсумки голова райдержадміністрації С.Л. Шульц.

ВИПРОБУВАННЯ КРИЗОЮ
З доповіддю про основні тенденції соціально-економічного розвитку Бершадщини за підсумками першого кварталу 2009 року виступив начальник управління економіки РДА В.Е. Ольшевський (матеріал про це надруковано у попередньому номері газети). Більш детально про результати діяльності в аграрному секторі економіки району проінформувала заступник начальника управління агропромислового розвитку РДА, депутат районної ради Л.В. Гладиборода. Досить жвавим та активним було й обговорення основного питання, в якому взяли участь директори ЗАТ «Бершадьмолоко» О. Й. Пальчук, ТОВ «Агрофірма «Джулинка» М. Ф. Хливнюк, районного центру зайнятості Н. С. Вергелес та Маньківський сільський голова Г. І. Вербецький.
Так, на соціально-економічний розвиток району криза впливає негативно, відзначали виступаючі, однак початок нинішнього року характеризується повільним призупиненням негативних тенденцій кінця 2008 р. В умовах скорочення бюджетних капітальних видатків, кредитування економіки, зниження ділової активності підприємств, росту числа безробітних райдержадміністрація, місцеві органи влади вживають заходи, спрямовані на мінімізацію наслідків фінансово-економічної кризи. Район в цілому має позитивну динаміку виробництва завдяки харчовій та переробній галузі, тому обвального падіння показників не відбулося. Продовжують нарощувати обсяги виробництва ВАТ «Птахокомбінат «Бершадський», ЗАТ «Бершадьмолоко», введено в експлуатацію першу чергу по виробництву пористого газобетону на ПП «Автокрафт», яке за потужностями одне з найбільших серед аналогічних підприємств в Україні.
Агропромисловий комплекс завжди був і залишається однією з основних ланок розвитку району. Незважаючи на те, що комерційними банками не надавались в поточному році кредитні ресурси сільгосптоваровиробникам, створено непогану базу для формування врожаю 2009 року. За 4 місяці поточного року в порівнянні з відповідним періодом 2008-го на 89 тонн (4%) більше вироблено молока, правда, аналогічний показник по м’ясу зменшився на 3%. Нарощування поголів’я всіх видів худоби – один із найголовніших пріоритетів сьогодні в галузі тваринництва. Аграрники справедливо нарікають на слабку підтримку їх з боку держави, диспаритет цін тощо, але продовжують залишатися оптимістами і сподіваються на краще.
Передумова стабільного соціально-економічного розвитку – систематичне надходження коштів до бюджетів усіх рівнів. За січень-квітень 2009 року до загального фонду бюджету надійшло понад 7 млн. грн. власних і закріплених доходів, що становить 119% до показників, затверджених місцевими радами, понад план залучено 1,1 млн. грн. Однак станом на 1 травня 7 сільських рад не виконали план по власних і закріплених доходах. Попри все, населення отримує гарантований соціальний захист та пенсійне забезпечення.
Не акцентуючи особливу увагу на виробничих питаннях, заступник голови обл - держадміністрації В.В. Черній відзначив стабільність в процесі господарювання на Бершадщині. Показники росту в окремих галузях є, сказав він, і вони реальні, хоча кризові явища негативно вплинули на результати роботи за деякими напрямками. Разом з тим Василь Васильович звернув увагу на певний дисбаланс між показниками економічного розвитку і рівнем зарплати в районі і висловив сподівання, що найближчим часом ситуація зміниться на краще.

ПРАЦЮЮТЬ НА ПЕРСПЕКТИВУ
Присутні аплодували, коли начальник відділу освіти РДА Л.Т. Почвірна завершила свій виступ. Людмила Тимофіївна детально проінформувала про мережу освітніх закладів, основні показники діяльності відділу освіти та про здобутки учнів і педколективів.
Про те, що вони вагомі, красномовно свідчать такі приклади. Рівень успішності учнів за підсумками першого семестру – 76,8%. Профільним навчанням охоплений 951 учень, в 10 школах запроваджено поглиблене вивчення предметів, в Устянській – 58 учнів опановують професії кравця та тракториста, а ще ж є професійнотехнічна школа. В освітніх закладах добре організована гурткова робота.
Нині в школах нараховується більше 400 комп’ютерів, 27 ЗОШ мають комп’ю - тер ні класи. Усі загальноосвітні школи (40) підключені до мережі Інтернет. На це з ра - йонного бюджету витрачено понад 50 тис. грн. Війтівська та Бершадська ЗОШ №3 мають інтерактивні дошки, за допомогою яких учителі реалізовують свій творчий потенціал і створюють власні програми. На базі міської школи №1 діє потужний комп’ютерний центр. В системі освіти запроваджено електронний документообіг.
Підручниками школи забезпечені на 102%.
Відділ освіти свою діяльність здійснює через різні форми колективної, групової та індивідуальної роботи з педпрацівниками. З року в рік збільшується кількість учасників Всеукраїнського конкурсу «Учитель року», які стають переможцями та лауреатами на обласному етапі.
В районі ефективно реалізується програма «Обдарована дитина». Показником же ефективності в роботі з обдарованими учнями є їх участь в різноманітних олімпіадах, конкурсах, змаганнях. В цьому навчальному році в олімпіадах взяли участь 828 учнів, 48 з них брали участь в третьому (обласному) етапі, причому 12 учнів вибороли 16 призових місць. Зростає й кількість переможців та призерів всеукраїнських та обласних конкурсів.
Начальник відділу освіти РДА Л.Т. Почвірна наводила ще чимало прикладів успішного здійснення навчальновиховного процесу. В арсеналі освітян багато ефективних форм і методів роботи, що вивело освітянську галузь на передові позиції в області.
Наразі триває зовнішнє незалежне оцінювання на базі Флоринської та Бершадської ЗОШ №1, в якому беруть участь 498 випускників шкіл.

МЕДИЧНА ГАЛУЗЬ РЕФОРМУЄТЬСЯ
Існуюча нині система охорони здоров’я потребує змін, а сьогодення – поліпшення медичного обслуговування населення і оптимізації та реформування розгалуженої мережі медичних закладів.
Таким був лейтмотив виступу начальника відділу охорони здоров’я РДА Н.А. Плахотнюк, яка інформувала з третього питання порядку денного – про виконання Указу Президента України від 1 грудня 2005 року №1694 «Про невідкладні заходи щодо реформування системи охорони здоров’я».
На сьогодні медичну допомогу населенню району надає 41 лікувально-профілактичний заклад: ЦРЛ зі стаціонаром на 280 ліжок, 7 дільничних лікарень, 8 амбулаторій загальної практики сімейної медицини та 25 фельдшерсько-акушерських і фельдшерських пунктів. Викликає занепокоєння, наголосила Нінель Анатоліївна, практика частини сільських рад змінювати бюджети територіальних ЛПЗ в бік зменшення. Приклад в оптимізації, залучення позабюджетних коштів подає ЦРЛ.
Вперше у звітному році реалізоване доручення обласної та районної держадміністрацій щодо збільшення видатків на придбання медикаментів для невідкладної допомоги в межах 1000 грн. Вагомим внеском в покращення якості медичної допомоги було отримання комплектів медичного обладнання для двох лікарень та шести ФАПів вартістю понад 300 тис. грн.
Багато зроблено по поліпшенню матеріально-технічної бази медичних закладів. З бюджету на придбання предметів та матеріалів виділено понад 140 тис. грн. В більшості закладів проведені якісні поточні ремонти. Достатня увага приділялась і підготовці кадрів. Нині вже підготовлено 23 лікарі загальної практики сімейної медицини, більше 50 сімейних медсестер.
Залишається проблемним питанням, вважає Н.А. Плахотнюк, високовартісність ліжка сільських лікарень. У звітному році їх кількість дещо зменшилась (на 19 ліжок) і нині складає 111. Питання часу – відкриття соціального відділення на базі Маньківської дільничної лікарні. Триває робота з виконкомами частини малих за чисельністю населення сільських рад щодо прийняття рішення про реорганізацію дільничних лікарень в амбулаторії ЗПСМ, що дасть змогу більш ефективно використовувати кошти.
Надзвичайно багато зроблено в плані поліпшення медичного обслуговування жінок і дітей. На виконання програми «Репродуктивне здоров’я» протягом минулого року задіяно понад 1,5 млн. грн. Придбано апаратури, обладнання, інвентаря для пологового відділення на суму 287,3 тис. грн. Завершено ремонт кабінету підготовки сім’ї до пологів. Проводяться спеціальні тренінги для медичних працівників за участю обласних спеціалістів. Створене «робоче наонатальне місце» в пологовому відділенні.
Впроваджуються сучасні форми роботи, єдині протоколи надання допомоги. До речі, ЦРЛ нещодавно отримала новий сучасний цифровий ультразвуковий діагностичний комплекс.
Про раціональне використання бюджетних та залучення додаткових коштів мову вела і перший заступник начальника обласного управління охорони здоров’я і курортів Т.Ф. Бабій. Тетяна Федорівна акцентувала увагу на підготовці закладів до ліцензування медичної практики, впровадженні здорового способу життя, профілактиці захворювань. В цілому вона охарактеризувала роботу галузі як організовану, консолідовану.
За підсумками роботи колегії прийнято відповідне рішення.
Василь ВЕРБЕЦЬКИЙ.


Дивіться також в розділі  Нове в роботі
» 15.06.2018 У цьому році розпочата реформа первинної ланки медичних закладів та стартувала кампанія з вибору сімейних лікарів.
» 15.06.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г. Бурлака видав розпорядження від 13 червня 2018 року №45 «Про скликання 20 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 10 липня поточного року в залі засідань комунальної організації...
» 13.04.2018 2017 року на сайті Міністерства юстиції України запрацював єдиний реєстр боржників. У ньому можна знайти відомості про боржника за прізвищем, ім’ям, по батькові та реєстраційним номером облікової картки платника податків. Вільний та безоплатний...
» 07.04.2018 Голова Бершадської районної ради М.Г.Бурлака видав розпорядження від 4 квітня 2018 року №26 «Про скликання 19 сесії районної ради 7 скликання», пленарне засідання якої провести 20 квітня поточного року в залі засідань КО Бершадська РДЮСШ «Ровесник».
» 07.04.2018 Засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування
» 07.04.2018 Юридичний практикум
» 01.04.2018 Події. Новини. Факти.
» 01.04.2018 Про державну підтримку вирощування молодняка ВРХ
» 01.04.2018 Часткова компенсація вартості техніки
» 01.04.2018 Про щорічну грошову допомогу до 9 травня
Всі статті розділу Нове в роботі »
Цікаві фото
1 фото   
<b>Медвідь Левко Іванович</b><br />(18.06.1905, с. Чорна Гребля&nbsp; &mdash; 22.02.1982, м. Київ) &mdash; видатний учений-гігієніст, доктор медичних...
2 фото   
<b>«Цей пленер – подарунок долі...»</b><br />Нинішній мистецький пленер «Поташня &ndash; чарунка Поділля-2011» у цьому селі відбувся, як завжди, у розповні літа....
4 фото   
<b>Відкриття пам’ятного знаку Родіону Скалецькому</b><br />22 листопада о 10 годині з нагоди 112 &ndash; річниці з дня народження одного із відомих самодіяльних композиторів...
2 фото   
<b>Ректор, син військового льотчика</b><br />Готуючи до друку фотоальбом про Серединку, довелося вести пошуки імен відомих земляків із цього села по Україні та за...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Устя
Мартич Олександр Захарович (1925) 1925 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Загинув 00.07.44.

З історії Бершаді
Важливим завданням, яке постало згодом перед трудівниками, була соціалістична перебудова сільського господарства. Взимку 1923 року в Бершаді створюється сільськогосподарська трудова артіль «Колос» а влітку - артіль «Серп» Це були невеличкі кооперативні об'єднання селян. 105 членів артілі «Серп» хазяйнували на 90 десятинах землі. Артіль з самого початку добилася добрих показників - урожай був... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Головне завдання – збалансований розвиток - Новинки в галузях Бершаді та району - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення