Гриби, про які ви не знаєте чи вони їстівні, не слід вживати в їжу і пробувати на смак, тим більше в сирому вигляді.
Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що у підставі ніжки мають клубновидне потовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора) і не пробуйте їх. на смак.
Коли ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливу ознаку, зазначену в попередньому правилі.
Якщо ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок.
Ніколи не збирайте і не їжте "печериці", що мають пластинки білого кольору. У дійсних їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім сутеніють. У смертельно отруйної блідої поганки, схожої по зовнішньому вигляді на печериці, пластинки завжди білі.
Якщо ви збираєте для засолення волнушки, білявки, грузді, підгрузді та інші гриби, що містять молочний сік, то обов'язково перед засоленням чи відварюванням вимочіть їх, щоб видалити гіркість. Те ж саме варто робити з валуями і сироїжками, що мають їдкий і гіркий смак.
Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.
Не їжте гриби в сирому вигляді.
Не вірте поширеній думці, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варять гриби. Це невірне уявлення!
Не збирайте гриби, навіть їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг і залізничних колій. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.
При перших ознаках отруєння необхідно звертатися за медичною допомогою.
Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в'ялі гриби потрібно не шкодуючи викинути. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізують, а гриби ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (маслюки і мокрухи) знімають з капелюшка плівку, покриту слизом. Гриби повинні бути в день збору чи не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці.
Бершадська райсанепідстанція.