Fridge magnet wooden gears

ПОВНОВАЖЕННЯ, ОБОВ'ЯЗКИ,КОШТИ

  • Подобається1Не подобається
  • 22 Травня 2007, 23:51

– таким бачить місцеве самоврядування Сумівський сільський голова О.В. Лободовський.
Коли взимку 1999 року у Сумівці проводилися позачергові вибори сільського голови, односельчани запропонували О.В. Лободовському спробувати поборотись за це місце. Пропрацювавши вісім років після закінчення Вінницького філіалу Київської сільськогосподарської академії агрономом по кормовиробництву в місцевому господарстві, до того ж родом з Рівненської області, Олександр Володимирович великих амбіцій не мав. Однак хотілося дізнатися: чи прижився у селі, чи поважають люди? Вийшло так, що за результатами голосування здобув перемогу з великим відривом від двох інших кандидатів. До речі, О.В. Лободовський тричі обирався сільським головою, і щоразу понад дві третини виборців віддавали голоси за нього.
Найважчими, але і найкращими на посаді сільського голови, Олександр Володимирович вважає два перші роки, хоча саме тоді відбувалося реформування аграрного сектора економіки, та й багато чого не знав. В роботу занурився з головою, вивчав законодавство. Син токаря і вчительки, в душі – людина села, О.В. Лободовський звик працювати на совість, доходити до всього своїм розумом, опиратися на здоровий глузд. Він і односельчанам обіцяв не золоті гори, а бути порядною людиною, кошти витрачати лише на потреби громади. Між іншим, тоді, хоча сільський бюджет і складав всього 24 тисячі гривень, їх вистачало навіть на те, щоб закупляти для школи піврічний запас вугілля, надавати малозабезпеченим матеріальну допомогу. Далі ситуація погіршувалася.
– Прикро, боляче за місцеве самоврядування, – ділиться своїми думками О.В. Лободовський. – В найгіршому становищі села, найважче – малим селам, де населення до тисячі чоловік. Сюди коштів надходить найменше.
Формульний розрахунок при формуванні бюджету Олександр Володимирович вважає несправедливим і наводить приклади. Скажімо, малій територіальній громаді утримувати амбулаторію загальної практики сімейної медицини значно важче, ніж великій, з населенням 4-5 тис. чоловік. Інша справа, якби штат працівників утримувався б за рахунок держави, а на медикаменти кошти виділялися б за формульним розрахунком. І таких проблем чимало. Тож Сумівський сільський голова О.В. Лободовський з пропозиціями звертався до народного депутата України, голови (нині першого заступника) комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування А.С. Матвієнка. На думку Олександра Володимировича, варто було б перейняти польський варіант впровадження місцевого самоврядування: чітко визначити повноваження, обов'язки і, найголовніше, під конкретні повноваження мають бути виділені відповідні матеріальні й фінансові ресурси. Від цього держава тільки виграє. Люди повинні бачити, на що витрачаються їхні податки.
– Сільський голова – не старець, він не повинен просити кошти у керівників підприємств, приватних підприємців для розв'язання проблем територіальної громади, – переконаний Олександр Володимирович, – адже у такий спосіб принижується, дискредитується влада. От і доводиться вдаватися до суто селянських видумок, щоб щось зорганізувати.
Що ж являє собою нині сумівська територіальна громада? В селі проживають 1170 чоловік, з них 580 пенсіонерів, 146 ветеранів, 11 інвалідів війни. Працюючих мало – трохи більше ста задіяні в місцевому СТОВ "Нива", 37 працівникам роботу забезпечує сільська рада, ще 32 – працюють в освітянській галузі. На утриманні сільради амбулаторія загальної практики сімейної медицини, клуб, бібліотека, дитсадок "Зірочка".
В територіальній громаді налагоджено співпрацю з керівниками установ соціально-культурного призначення, приватними підприємцями і місцевим сільгосптовариством. В Сумівці першими в районі реорганізували ФАП в амбулаторію загальної практики сімейної медицини, хоча, можливо, дещо поспішили з цим, адже утримувати нині цей заклад дуже важко. Є тут денний стаціонар, добротне обладнання і, найголовніше, працюють люди, віддані своїй справі.
Гарні стосунки склалися у сільської ради з школою, де директором Г.М. Гуз. Екологічна бригада, шкільне лісництво, розчистка джерел, прибужної зони – далеко не повний перелік справ учнівського і педагогічного колективів. Олександр Володимирович з задоволенням підтримує подібні ініціативи і допомагає чим може.
Останнім часом вдалося підтягнути і культуру. Завдяки В. В. Подборській, С.І. Дроню ожив клуб, де проводяться концерти, можна пограти в більярд, шахи. До речі, більярдний стіл подарувало СТОВ "Нива" (директор С.П. Царюк). Господарство допомагає і дитсадку, і в благоустрої. Хто бував у Сумівці, той неодмінно помічав: центральна вулиця асфальтована, бордюри побілені, відчувається порядок.
– Хочеться подякувати і райдержадміністрації, і районній раді, які не відмахуються від наших проблем, – каже О.В. Лободовський, – а йдуть нам назустріч.
За дев'ять років на посаді Олександр Володимирович переконався: нелегко бути лідером у селі, і з кожним роком ця ноша стає важчою. Сумівський сільський голова не хапається за будь-яку ідею, щоб потім носитися з нею, а діє розсудливо, виважено. Скажімо, нині майже всі говорять про газифікацію населених пунктів. О.В. Лободовський же вважає: для Сумівки це не найкращий варіант, краще було б задіяти інший енергоносій – електроенергію. До того ж, в селі є відповідна підстанція, що полегшило б прокладку мереж по вулицях. Олександр Володимирович вивчає це питання, консультується, сподівається розробити конкретну програму ( досвід є в Житомирській області, Піщанському районі).
Ще одна мета є у Олександра Володимировича: упорядкувати дорогу (6 км) від Сумівки до Війтівки. Мова не йде про асфальтування, а хоча б про поліпшення її стану.
Хочеться вірити, що задуми О.В. Лободовського втіляться у життя, адже Олександр Володимирович слів на вітер не кидає, завжди відстоює свою точку зору, в нього болить душа за справу.
– Крім того, що я сільський голова, – говорить О.В. Лободовський, – я ще й живу тут, і мені щодня дивитися односельцям в очі. Намагаюся їх не розчаровувати і робитиму все для того, щоб не було соромно за прожиті роки.
Василь ВЕРБЕЦЬКИЙ.

Дивіться також в розділі  Персоналії
» 16.06.2018 Людмила Володимирівна Колесник – лікар загальної практики – сімейної медицини Бершадської амбулаторії ЗПСМ. Працює на цій відповідальній посаді з 2008 року.
» 16.06.2018 Досвідчений лікар і мудрий колега Оксана Богданівна Шелест народилася та виросла у родині медиків, тому і не дивно, що і професію обрала відповідну.
» 08.04.2018 Марко Іванович Грищук народився у квітні 1943 року в П’ятківці, в сім’ї хліборобів. Коли йому було півтора року, батько пішов на війну, і вихованням сина займалася мати.
» 07.04.2018 Наполегливий, працьовитий, відповідальний, організований – цими та багатьма іншими позитивними якостями володіє добрий господар, люблячий чоловік і батько, надійний товариш і побратим Ярослав Антонович Фурик. Народився чоловік у квітня 1963 року...
» 25.03.2018 Головне – здоров’я людей
» 25.03.2018 Нелегка йому випала доля…
» 17.03.2018 У праці життя і краса
» 17.03.2018 Добра, ніжна, неповторна
» 08.03.2018 Зелені гектари Анатолія Гуза
» 08.03.2018 Ветеран, працелюб, порадник
Всі статті розділу Персоналії »
Цікаві фото
8 фото   
<b>День захисту дітей у Бершаді</b><br />На підтримку ініціативи Міністерства України у справах сім'ї та молоді, Всеукраїнського комітету захисту дітей,...
2 фото   
<b>Бершадські правоохоронці відправилися в зону бойових дій</b><br />Черговий зведений загін вінницької міліції відправився на Схід захищати Україну. Вони змінять своїх колег, які місяць...
6 фото   
<b>Еко-музичний благодійний фестиваль «SKYLINE»</b><br />15 та 16 липня острів Анталька с. Флорино перетворився на зону стильної музики і відпочинку під відкритим небом. Адже...
18 фото   
<b>БЕРІЗКИ-БЕРШАДСЬКІ</b><br />
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Флорино
Перевертнюк Гнат Тодосійович (1920) 1920 р., українець, службовець. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 00.05.44.

З історії Бершаді
На початку XVII ст. Бершадь була значним населеним пунктом: тут налічувалося 275 дворів і близько 1650 чоловік населення. З перших днів визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького козаки, селяни й міщани Бершаді створили селянсько-козацький загін на чолі з Трифоном, який приєднався до Уманського полку і брав участь у визволенні Брацлавщини та Поділля від... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

ПОВНОВАЖЕННЯ, ОБОВ'ЯЗКИ,КОШТИ - Бершадь в персоналіях - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення