Fridge magnet wooden gears

Про корівку-годувальницю

  • Подобається0Не подобається
  • 26 Листопада 2010 р

Майже щодня бачу, як корови наших сусідів йдуть на пасовище, йдуть не поспішаючи, поважно, ніби знають собі ціну, знають чого вони варті в житті селянина сьогодні, відчуваючи, що добросовісно виконали свій коров’ячий обов’язок, віддавши ранішній удій молока господині, йдуть на пасовище, щоб повернутися ввечері до господарів і порадувати їх гарним вечірнім надоєм молока, відчувши на своєму вимені приємний, ласкавий, знайомий дотик рук господині.
Корови, майже як і люди, різні між собою не тільки по масті, породі, але й по поведінці, старші – 4-5-м отелом ідуть неквапно і поважно, немовби люди середнього віку й достатку, а молоді, особливо первісточки, дорогою заграють до старших корів, а ті відмахуються від них, ніби від надоїдливих мух, і протягом всієї дороги до місця, де збирається череда з кількох вулиць, вже всі разом вирушають до пасовища. І так щоденно, протягом сезону, впродовж кількох останніх років. І вже потому, через певний проміжок часу, винесуть господині свіженько проціджене зі смаком різнотрав’я молоко в нових накритих (закритих) кришками відрах – хто одне, а хто і більше, поставлять на лавочці в холодочку. А вже коли зберуться всі, знову продовжать незакінчену розмову, яка розпочалася з першого дня здачі молока і продовжується цілий рік – це ціна на нього, яка, на їхню думку, враховуючи всі затрати і працю, сміхотворна.
А також про важку долю селянина і про те, як наживаються перекупники за їхній рахунок. Ось так, поплакавшись одна перед одною, що вже майже стало ритуалом, дочекавшись молоковоза і здавши молоко, розходяться по своїх домівках до наступного ранку, а тим часом знову повертаються в такий вже звичний для них ритм життя, в якому умовно розписано все похвилинно на цілу добу.
На мою думку, індійці правильно зробили, що визнали корову священною твариною.
Якщо Рим спасли гуси, то українське село, а можливо в цілому і націю, спасають корови.
Так, в страшну голодовку 1933-го саме в тих господарствах, де були корови, сім’ї убереглися від смерті. Свою велику роль відіграла корова, так і хочеться це слово писати з великої букви, і після війни, і в голодовку 1947 року. То були часи, коли корова була найціннішою за все, що на той час могло бути в господарстві і якщо вона гинула, то це була трагедія для сім’ї, її оплакували як члена родини.
В 1946-1947 роках коровами орали, сіяли, використовували як тяглову силу, запрягали в ярма. Молоко було основним продуктом харчування, його брали з собою в поле на роботу. Я особисто пам’ятаю вже як у 50-ті роки, коли вже було порівняно легше, для нашої сім’ї – а це батьки і шестеро дітей, корова була, як друга мати, а телятко, яке зимою забирали в хату, було ніби братик чи сестричка.
Корову ми утримували десь до початку 60-х років. Коли над селянами провели новий експеримент, а це було в часи правління М.С. Хрущова, який вирішив покращити умови селянина, забравши в нього корову і обмеживши розмір присадибної ділянки.
Однак в дійсності це було зроблено для того, щоб колгоспник ще більше став прив’язаним до колгоспу, і надалі працював, як в нас тоді говорили на «бугая» чи на «дядю».
Наш батько, як член правління колгоспу, здав нашу корову, і ми бігали на ферму і крадькома підгодовували її.
Були такі жителі села, які не здали корів, але їх утримувати було досить важко, їх випасали так, як водять собак на повідку. Землі в той період максимально розорювались, долини осушувались, з колгоспного поля їх вигонили.
Все виробництво молока і м’яса було покладено на колгоспи і радгоспи. За час існування колгоспів травоїдну корову зробили хлібоїдною.
На контролі було виробництво молока та його реалізація. Для працівників ферм були матеріальні, моральні стимули. На кожній фермі були будинки тваринника, душові, навіть кращим коровам на роги чіпляли червоні стрічки, а слабшим по надоях – сині. Всі районні служби мали обов’язково побувати на фермах. Це все було, тепер в минулому.
І ось настав новий етап у відношенні держави до села.
В більшості господарств ферми знищені, люди, які ще є в селі, знищені морально, ніким і нічим, ніяким законодавством не захищені, залишились один на один зі своїми проблемами. І от в цей період знову на виручку, ради спасіння селянина, йому прийшла наша корівка-годувальниця, яка допомагає виживати, є грошовим джерелом достатку.
Але це тільки теоретично, бо власник корови, навіть продавши від неї телятко в молочному віці і збільшивши продаж таким чином молока, залишається з копійками, а не з гривнями.
Тож постає питання: чи надовго в селян вистачить терпіння так важко нароблятися й не мати ніякого прибутку, і чи не почнуть вони масово збувати корів? Адже в основному їх утримують люди старшого покоління, щось не дуже я бачу в селі молодих, які утримують в господарстві корів. Та й взагалі сільське населення щороку зменшується. То чи не час прийняти радикальні зміни по відношенню до молокоздавачів, встановивши достойну ціну на молокопродукцію. Адже чомусь ціни на неї в магазинах не залежать від пори року і не зменшуються, а навпаки – зростають.
Микола РУДИК, громадський кореспондент.
с. Михайлівка.

Дивіться також в розділі  Гаряча лінія
» 02.04.2018 Шановні жителі району! Неодноразово працівники Бершадського відділу поліції повідомляли про шахраїв. Та, незважаючи на це, тільки протягом березня 2018-го четверо осіб стали жертвами зловмисників. Тому вкотре наголошуємо: будьте уважні та обережні!
» 25.03.2018 Бершадським відділом поліції Головного управління національної поліції у Вінницькій області розшукується гр. Ірина Віталіївна Доможирська, 27.04.1996 р.н., жителька с. Поташні, вул. Осіння, 89, Бершадського району Вінницької області, яка...
» 12.02.2018 Якщо ви помітили біля під’їзду будинку чи у припаркованих автомобілях підозрілих громадян, викликайте співробітників поліції за номерами: цілодобовий контактний номер телефону для звернень громадян – 102; чергова частина Бершадського відділу...
» 29.01.2018 В інтернет-мережі з’явилася нова суїцидальна гра «Червона сова», яка несе смертельну загрозу для українських дітей, – повідомляє на своїй сторінці у «Фейсбук» уповноважений Президента України з прав дитини Микола КУЛЕБА.
» 29.01.2018 Увага: розшук!
» 20.01.2018 Увага: розшук!
» 23.12.2017 Злодія затримали школярі
» 10.12.2017 До уваги платників податків та всіх громадян щодо попередження шахрайства
» 08.09.2017 Потрапила під колеса
» 10.02.2017 За 40 набоїв «світить» 7 років...
Всі статті розділу Гаряча лінія »
Цікаві фото
28 фото   
<b>Фестиваль родинної пісні "Мамина піч 2012"</b><br />Щойно закінчився черговий фестиваль родинної пісні &quot;Мамина піч&quot; в с. Канава Тиврівського р-ну. Дуже...
11 фото   
<b>Зима</b><br />&#160;Один зимовий день
13 фото   
<b>Естафета визволення</b><br />16 березня 2009 року у м Бершаді відбувся урочистий мітинг- реквієм та святковий концерт з нагоди передачі естафети...
19 фото   
<b>ТЕРНІВКА</b><br />Існує з кінця Х/І століття. У ХІХ столітті була містечком, більшість населення якого складали євреї. У 20-х роках...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Бершадь
Матвієнко Іван Іванович Українець. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 24.01.45.

З історії Бершаді
Незважаючи на труднощі першої мирної сівби, колгоспники докладали всіх зусиль, щоб виростити добрий урожай, потрібний фронту. Поля доводилося обробляти переважно лопатами, сіяти вручну, використовувати як тяглову силу корів. Але і за таких умов ланкова колгоспу ім. Воропшлова З. С. Дабіжа збирала високі врожаї кукурудзи — майже 50 цнт., цукрових буряків — до 300 цнт. з га. Партійна... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Про корівку-годувальницю - Повідомлення гарячої лінії УМВС Бершадського району - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення