Fridge magnet wooden gears

Спільна робота народного депутата, громади та влади

  • Подобається0Не подобається
  • 31 Грудня 2016, 08:00

Микола Кучер, Юлія Тимошенко, Олег Березюк на Погоджувальній раді у Верховній Раді.

Для кожного з нас 2016 рік був сповнений напруженої праці, пошуку правильних рішень і можливостей для нових звершень.

Завдяки спільним зусиллям керівництва району, територіальних громад, їхніх мешканців та народного депутата України Миколи Кучера у 2016-му зроблено багато гарних справ, зокрема, реалізовано великі інфраструктурні проекти, які не вирішувалися роками.

І це лише незначна частина величезної спільної роботи для розвитку територіальних громад – успішних, яскравих і щасливих.

Одним із ключових меценатів району по праву можна назвати нашого народного депутата Миколу Кучера, який постійно працює для блага та розвитку районів на своєму окрузі. З понад 1250 проблемних питань, порушених у зверненнях громадян, ним уже вирішено понад 950. Крім того, під його опікою та меценатством постійно відбувається фінансування важливих соціальних питань, які потребують термінового вирішення.

РОБОТА У ВЕРХОВНІЙ РАДІ

Усередині грудня народні депутати України після кількамісячних дискусій у стінах парламенту прийняли ключові для соціально-економічного розвитку країни закони – зміни до Податкового та Бюджетного кодексів, а також Закон України «Про Державний бюджет України на 2017 рік».

Цими законами було прийнято надважливе соціальне рішення – підняття мінімальної заробітної плати до рівня 3200 грн., яке з самого початку підтримував Микола Кучер.

«Незважаючи на кризу та значні державні витрати на підтримку обороноздатності України, підняття мінімальної заробітної плати є правильним, адже ті, хто важко працює, буде отримувати більші доходи. Однак на цьому зупинятися не варто, уряду потрібно шукати й інші шляхи зростання доходів населення через стимулювання економічного розвитку, подолання корупції, мирне врегулювання військових дій на Сході», – зазначає Микола Іванович.

Більше того, Микола Кучер виступив проти збільшення зарплат депутатам. Він заявив, що сьогодні піднімати заробітні плати депутатам є вкрай несправедливо по відношенню до всього суспільства й українського народу. «У першу чергу, потрібно робити все, щоб збільшувалися заробітні плати вчителям, медикам та підвищувався рівень пенсій, стипендій, а не зарплати депутатам. Деякі з народних обранців дозволяють собі взагалі не виконувати свої обов’язки, покладені на них виборцями, не ходити на засідання Верховної Ради», – зазначає депутат. Крім того, на його переконання, навпаки, через невиконання своїх обов’язків, до депутатів потрібно застосовувати систему штрафів.

Прийняттям змін до Податкового та Бюджетного кодексів України було вирішено питання підтримки сільськогосподарських товаровиробників через скасування спеціального режиму оподаткування ПДВ. Незважаючи на значний опір популістів та тих корупціонерів, які звикли робити на важливих для держави питаннях собі рейтинги, бюджетом на 2017 рік передбачено альтернативу спецрежиму ПДВ. Це 4 млрд. грн. на програму прямої дотації виробникам продукції тваринництва, садівництва, овочівництва. Дотацію виробники будуть отримувати лише за умови, що той, хто чесно сплачує в бюджет податки, той і отримає дотацію. Це – європейсь - кий підхід підтримки фермера, що є важливим як з точки зору забезпечення виробництва якісної продукції харчування, так і з точки зору наповнення державного бюджету, а також бюджетів тих громад, на території яких вони працюють.

Бюджетом на 2017 рік були передбачені й програми розвитку: на підтримку сільськогосподарського машинобудування, компенсацію по кредитах фермерам, дотацію виробникам молока на придбання обладнання для його збирання. На все це також закладено немаленькі суми – майже 2 млрд. грн.

«У 2016 році ми перебували у постійному діалозі з урядом щодо вирішення нагальних проблем: недостатнього фінансового забезпечення в бюджетах громад, жахливого стану доріг, незадовільного стану медицини, необхідності ремонту шкіл, дитячих садків, підняття заробітних плат для соціальних працівників.

До цього, ні минулий Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, ні його міністри не переймалися цим, не чули нікого, а найбільше ігнорувалися представники села, і це в аграрній країні! Нарешті, з чинним урядом на чолі з Володимиром Гройсманом налагоджено якісний і продуктивний діалог», – підсумовує народний депутат.

Цього року Микола Кучер також підтримав зміни в частині судової реформи та нову редакцію Закону України «Про судоустрій та статус суддів». Наша держава давно чекала цих змін, оскільки безлад і рівень корупції в судовій системі вже досягли свого найвищого рівня. Українська судова система давно потребувала кардинальних змін у системі імунітетів суддів. Це є великою перепоною для притягнення до відповідальності суддів-корупціонерів, які повністю викривили всю систему правосуддя. Тепер ми маємо чіткий механізм, що надає можливість відновити довіру до судової системи, яка давно була втрачена.

Пояснюючи свою позицію щодо цього питання, Микола Кучер наголосив, що тепер Верховну Раду позбавлено права призначати суддів безстроково. «Президент позбавляється права одноосібно призначати суддів безстроково. Визначається вищий орган, який буде приймати рішення щодо долі суддів – це Вища рада правосуддя, яка не буде складатись ані з політиків, ані з депутатів. До її складу мають увійти люди, які не мають жодного відношення до політики. Таким чином, ми отримали хорошу можливість зупинити те свавілля, що існує в судовій системі», – зазначив народний депутат.

Окрім цього, Микола Кучер – автор більш ніж 50-ти законопроектів, із яких 6 уже стали чинними законами й врегульовують питання розвитку громад, підтримки сільського господарства, подолання корупції в сфері земельних відносин.

2016 року одним із таких законів – «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів» – було зроблено перший крок до подолання корупції у сфері земельних відносин, завдяки якому процедура розподілу землі стала простою, чесною та зрозумілою.

Цим законом Верховна Рада заборонила передачу земель сільськогосподарського призначення поза межами населених пунктів без державних аукціонів. Разом із тим, відповідно до прийнятого закону, земля для учасників антитерористичної операції (АТО) під будівництво осоЩе одним важливим законопроектом із точки зору подолання корупції в земельній сфері, який прийнято поки що в першому читанні за підтримки Миколи Кучера, є «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель» (№4355), який обговорюється вже декілька років та передбачає передачу пов - новажень із розпорядження землями на місця.

«Як співавтор законопроекту, я переконаний, що громади на місцях краще знають, кому надати в оренду певну земельну ділянку, хто її ефективніше використає і заплатить вигіднішу орендну плату та принесе найбільші надходження до місцевого бюджету.

І цей законопроект є одним із найважливіших у процесі децентралізації влади, який набирає обертів у державі», – вкотре наголосив Микола Кучер.

На законодавчому рівні Микола Іванович активно відстоює й інтереси військових, які захищають мир і спокій наших громадян. Він уже зареєстрував декілька законопроектів, що надають додаткові пільги воїнам АТО та їхнім сім’ям.

Загалом, за час депутатства Миколи Кучера, для відновлення порушених прав громадян, забезпечення справедливості у відносинах влади і суспільства, було направлено понад 500 депутатських запитів та звернень до Прем’єр-міністра, представників уряду, місцевих органів влади, а також Генеральному прокурору України.

Тож, з урахуванням вищезазначеного, можна з впевненістю сказати, що під час прийняття рішень у залі Верховної Ради України та у своїй депутатській роботі Микола Іванович завжди керується інтересами громадян і простих людей.

РОБОТА В ОКРУЗІ

Як результат активної роботи Миколи Івановича, тільки у 2016 році було залучено понад 90 млн. грн. в округ, а саме: Бершадський, Гайсинський, Теплицький, Тростянецький райони та місто Ладижин. Це кошти державного, обласного, районних бюджетів, фонду регіонального розвитку та коштів меценатів для реалізації соціально важливих проектів і вирішення нагальних питань громад.

Активно сприяли діяльності Миколи Кучера й самі громади. Керівництво районів, міст, сіл та селищ регулярно на зв’язку з народним депутатом, що дозволяє йому бути в курсі всіх справ.

Окремої уваги заслуговує питання ремонту об’їзної дороги навколо м. Гайсина, що не вирішувалося вже багато років. Микола Кучер особисто й неодноразово мав зустрічі з Президентом України, двома Прем’єр-міністрами (А.Яценюком і В.Гройсманом), міністрами та керівниками служб автодору. У результаті з державного бюджету на ці цілі виділено 45 млн.грн. і 5 млн. грн. – із бюджету району. З державного бюджету також фінансується будівництво дороги с. Краснопілка – с. Нараївка Гайсинського району на загальну суму більш, ніж 1,5 млн. грн.

Ще однією передвиборчою обіцянкою Миколи Івановича, яку вдалося виконати, було забезпечення фінансування завершення будівництва лікарні в смт. Теплику, яке понад 20 років, через брак коштів, було «заморожено». Після взяття цього питання під особистий депутатський контроль, уже два роки поспіль із державного бюджету та фонду регіонального розвитку виділяються кошти для завершення будівельних робіт. Наразі поліклініка закуповує сучасне медичне обладнання та планується, що вже з 2017 року вона повноцінно надаватиме медичні послуги, а завдяки сучасному обладнанню робитиме це на якісному рівні. Крім того, активно проводиться реконструкція й інфекційного відділення Бершадської окружної лікарні інтенсивного лікування, а також розпочато ремонт її теплотраси та планується придбання медичного обладнання.

У 2016 році, перебуваючи в тісному діалозі з громадою та керівництвом м. Гайсина, реконструйовано міський парк культури і відпочинку та стадіон. На ці потреби було залучено 2 млн. грн. За рахунок коштів, що вдалося залучити з фонду регіонального розвитку (це 6 млн. грн.), завершено будівництво нового корпусу Михайлівської загальноосвітньої школи Гайсинського району й проведено роботи з утеплення покрівлі.

Вдалося допомогти й селищу Тростянець – новими барвами засяяли центральна площа та прилегла паркова зона.

Загальна сума субвенції з державного бюджету склала 2 млн.грн. Також майже 1,3 млн.грн. субвенції було виділено на ремонт будинку культури в с. Ілляшівці Тростянецького району.

Вагомим внеском у розвиток культурної спадщини не тільки округу, а й усієї України, стала реконструкція музею та меморіалу, які знаходяться у с. Марківці Теплицького району, відомому композитору Миколі Леонтовичу – автору всесвітньо відомої мелодії «Щедрика», яку особисто контролював народний депутат Микола Кучер. Як результат, у реконструкцію музею вкладено 4,6 млн. грн.коштів обласного бюджету та додано ще й кошти меценатів.

Цього року завдяки правильній організації роботи з написання проектів розвитку територіальних громад, за сприяння Миколи Івановича та підтримки депутата Вінницької обласної ради Лариси Білозір було організовано підготовку представниками громад грантових проектів для фінансування з обласного бюджету. Результатом стало проведення поточного ремонту сільських фельдшерсько-акушерських пунктів, шкіл, дитячих садків, бібліотек, будинків культури тощо. На ці цілі залучено близько 2 млн. грн.

Дочекалися свята і жителі с. Цибулівки Тростянецького району, де в 2016-му відкрили дитячий садок, який не працював понад 20 років. За підтримки Миколи Кучера ще минулого року було виділено понад 4 млн. грн. із держбюджету та проведено повну реконструкцію його приміщення. До речі, це єдиний населений пункт на Тростянеччині, де не було дошкільного навчального закладу.

Не обходить своєю увагою народний депутат і спортивну сферу в окрузі. Наприклад, за його ініціативи та сприяння у м. Бершаді відбувся між - обласний дитячий турнір із футболу на кубок народного депутата України. Захід пройшов за сприяння меценатів футболу з району та громадської організації «Соціальний центр МХП».

Високий рівень змагань, організованих Миколою Кучером спільно з керівництвом району, підтвердила участь команда не лише з Вінниччини, а й з інших областей країни.

Загалом, за кубок народного депутата змагались 8 команд, у складі яких грають підлітки 2002-2003 років народження.

Захід став справжнім дійством районного значення для дітей, підлітків та усіх жителів.

Це свято футболу – гри, яку полюбляють усі чоловіки. За ініціативи Миколи Кучера воно буде щорічним заходом, де молодь зможе загартовуватися, ставати сильнішою, сміливішою та відповідальнішою, йдучи до перемоги.

Також за сприяння Миколи Кучера вирішено надзвичайно важливе питання для гайсинчан – виділено кошти на реконструкцію очисних споруд міста. Варто відзначити, що цим спорудам понад 30 років. Подальша їх експлуатація без ремонту та реконструкції в найближчому майбутньому могла б призвести до непередбачуваних екологічних наслідків для регіону.

Тому вдалося вирішити питання не тільки якості води в місті, але й уникнути багатьох екологічних проблем.

Взагалі, Микола Іванович значну частину своєї депутатської роботи приділяє постійній допомозі розвитку дитячої інфраструктури, підтримує соціальні дитячі проекти, заклади, гуртки, спортивні турніри, а також сприяє лікуванню дітей, які цього потребують.

Народний депутат є постійним благодійником дитячих садків та шкіл на своєму окрузі. Він уже неодноразово допомагав дошкільним закладам із забезпеченням меблями та іншим необхідним інвентарем.

Крім того, щорічно Микола Кучер влаштовує масу заходів та конкурсів, які популяризують українську культуру. Цей рік не став винятком.

Микола Іванович зініціював конкурс на найкращий малюнок з нагоди Дня вишиванки.

Школярі, які перемогли в конкурсі «Вишивана моя Україна», відвідали дендропарк «Софіївка» в Умані.

СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

За підтримки Миколи Івановича здійснює свою діяльність ГО «Соціальний центр МХП», якою вже було надано благодійної допомоги на лікування понад 725 мешканцям, із них – 260 онкохворих та 120 діток. 160 людей отримали юридичну допомогу.

Окрім того, проведено понад 45 свят, надано допомогу церквам, танцювальним колективам, будинкам культури, закладам охорони здоров’я, придбано парти, ноутбуки, телевізори та дошки для шкіл, надано грошову допомогу дитячим садкам.

Завдяки Миколі Кучеру працевлаштовано 70 людей.

Також, у зв’язку з скрутним матеріальним становищем грошову допомогу отримали 180 родин. Уже другий рік поспіль Микола Кучер співпрацює з громадськими організаціями, спілками та ініціативними групами в питанні підтримки соціально незахищених верств населення. Спільними зусиллями вони опікуються понад двома сотнями малозабезпечених сімей, ветеранами та воїнами АТО.

Народний депутат Микола Кучер активно допомагає військовим у зоні проведення АТО та їхнім сім’ям. Цьогоріч було передано повнопривідний автомобіль, спеціально замаскований у чорно-зелений колір для пересування на передовій, закуплено безпілотні літальні апарати, квадрокоптери для ведення розвідувальної роботи та інші технічні засоби.

Часто Микола Іванович особисто привозить необхідний одяг, продукти харчування, питну воду, засоби гігієни захисникам на передову.

Військові розповідають, як щодня знаходяться під обстрілами, а також, що вдячні за допомогу та підтримку волонтерам, народному депутату Миколі Кучеру, який надав їм цілий комплекс високотехнологічних технічних засобів, які дозволяють ефективно вести бойові дії та протидіяти ворогу. Військові наголошують, що саме в такій єдності і є перемога нашої країни.

Тож, враховуючи результати наполегливої роботи Миколи Кучера як народного депутата, не дивно, що він став найефективнішим серед 423 народних обранців. Так, за даними головного сайту про політиків «Слово і Діло», який відстежує виконання усіх обіцянок політиків та діячів, саме Микола Кучер, за підсумками дворічної роботи нового парламенту, став найвідповідальнішим депутатом України та очолив цей список.

Його рівень відповідальності за зроблені справи з тих, які він пообіцяв, склав 92%, що найбільше у порівнянні з усіма іншими народними обранцями України.

ДЕКІЛЬКА ЗАПИТАНЬ ДО МИКОЛИ КУЧЕРА

– Миколо Івановичу, в рейтингу усіх народних депутатів України Ви стали найвідповідальнішим народним обранцем. Як це бути найвідповідальнішим парламентарем, і чи щось змінилось у Вашій роботі після присвоєння такого статусу?

– У моїй роботі не змінилось абсолютно нічого. Продовжую працювати у тих же сферах та по тих же напря - мах, як і до цього статусу. Головне, чого я завжди дотримувався в роботі, – це керуватися інтересами громад.

Вивчати та, по можливості, вирішувати їхні проблеми.

Крім того, я переконаний, що працювати на благо людей та громад – це головний обов’я зок кожного народного депутата. Тому намагаюсь максимально виконувати цей обов’язок перед людьми. Чи вдається це мені?! Нехай судять люди, їм видніше.

– Миколо Івановичу, аграрний сектор економіки залишається в Україні локомотивом, який забезпечує, серед іншого, надходження валюти до держави, і, як результат, утримує курсову стабільність гривні, а з нею і добробут українців. Не секрет, що Ви до свого обрання в парламент багато років працювали в агросекторі. Чи можете оцінити, які виклики нині постають перед галуззю?

– За останніх три тижні я, як мінімум, шість разів зустрічався з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

Одне з основних питань, яке ми розглядали, це, у першу чергу, питання аграрної політики. Всі знають ту велику епопею щодо позбавлення аграрного сектора спеціального режиму оподаткування.

Режиму, який працював практично сімнадцять років, який надзвичайно покращив стан сільського господарства, зробив його конкурентоздатним, дав можливість товаровиробникам збільшити об’є - ми виробництва сільськогосподарської продукції. Як приклад, наша держава вже виробляє 64 мільйони тонн зернових. Навіть у радянські часи такого не було, хоча, як дехто каже, тоді це був розквіт сільськогосподарсь кого виробництва. На сьогодні аграрний сектор щорічно дає 17-18 мільярдів доларів виручки, яка допомагає державі утримувати курс гривні.

На вимогу Міжнародного валютного фонду останні два роки намагаються позбавити аграрний сектор спеціального режиму оподаткування.

Ситуація надзвичайно важка.

Я практично все літо, коли усі були на канікулах, займався цими питанням. Спочатку під головуванням віцепрем’єр-міністра Степана Кубіва, а сьогодні цю групу очолив безпосередньо Володимир Гройсман, ми, разом із фахівціми та експертами аграрної галузі, виробили нову політику, нову стратегію по аграрному сектору, що стосується, у першу чергу, тваринництва і тих галузей, які працюють на внутрішній ринок – садівництва, виноградарства. Наші напрацювання підтримані, і вже виділено майже 6 млрд. гривень бюджетної підтримки, що стимулюватиме розвиток аграрного комплексу нашої країни.

– Якщо Ви вже згадали про уряд, то чи можете оцінити його роботу і чи вдається, на Вашу думку, нинішнім урядовцям оперативно реагувати на ті виклики, які перед державою ставить сьогодення?

– Так, я впевнений, що ті кроки, які сьогодні робить уряд під головуванням Володимира Гройсмана, набагато правильніші, набагато практичніше, ніж та політика, яку проводив попередній уряд.

Поясню чому. Якщо ми по питаннях округу та розвитку аграрного сектору економіки за три останні тижні зустрічалися з паном Гройсманом шість разів, то з попереднім Прем’єром за весь час роботи в Парламенті мені не вдалося в робочих групах з аграрного комплексу зустрітися жодного разу, так само не вдалося ні разу зустрітися з тодішнім міністром фінансів Наталею Яресько. Сьогодні з міністром фінансів ми зустрічаємося регулярно на нарадах, комітетах. Тобто, є взаємодія, якої раніше не було.

– Погодьтеся, що мешканці будь-якого населеного пункту більше звертають увагу на те, як змінюється простір довкола них, ніж на макроекономічні процеси в державі. І саме цей чинник є головним фактором їх оцінки змін та ефективності влади. Розвиток інфра - структури, ремонт доріг, покращення медичних послуг, освіти, якісні зміни у цих сферах повертають віру українців у краще майбутнє. Чи не так?

Яким Ви бачите процес розвитку громад у наступному році?

– Основне питання сьогодні – це політика соціального розвитку сільських територій і, у першу чергу, питання наповнення бюджетів сільських громад. Я не хочу здатися не скромним, але те, що сільські громади у 2015 році та особливо в 2016-му отримали збільшення надходжень до бюджетів, в порівнянні з тим, що вони мали раніше, то у цьому є і моя заслуга. Я особисто наполіг на тому, щоб ні в якому разі не замінювати фіксований податок на податок із прибутку сільськогосподарських підприємств, оскільки б це означало, що усі кошти від цього податку йшли б до державного бюджету, а не місцевих. Таким чином, ця ганебна несправедливість була усунена з документів. Крім того, нам вдалося збільшити цей податок у 38 разів у порівнянні з 2014 роком.

– Миколо Івановичу, розкажіть коротко про головні напрями Вашої роботи у наступному році?

– У першу чергу, це кропітка і наполеглива праця в усіх напрямках! У пріоритеті – добробут наших громадян: забезпечення стабільною роботою тут на рідній землі, поруч із домівкою, підвищення заробітних плат, пенсій, стипендій через законодавчі зміни, а також розвиток місцевої інфраструктури – дороги, медичні та освітні заклади, заклади культури та відпочинку. Але я впевнений, що найголовніше – потрібно робити все можливе для закінчення того лиха, що зараз коїться на Сході України! Щоб наші військові повернулися живими та здоровими до своїх родин, відновили свій соціальний статус, влаштувалися на роботу. Нас очікує важка кропітка робота в 2017 році. Але спільними зусиллями ми досягнемо успіху!

Користуючись нагодою, хочу привітати усіх з Новорічними святами. На період цих свят ми всі поринаємо в доб ре знайому з дитинства казку та нові мрії. Тож нехай чарівні зимові свята подарують вам, дорогі мої земляки, радісний настрій, приємні зустрічі та здійснення найзаповітніших мрій. І нехай Новий рік стане для всіх нас роком добрих змін, а для України – роком зміцнення державності, соціально-економічного зростання та духовного оновлення. Давайте разом, спільними зусиллями, в мирі та злагоді будувати європейську державу. Щоб кожний із нас пишався своїми корінням та Батьківщиною.

Бажаю вам, щоб Новорічні та Різдвяні свята були радісними, а рік прийдешній – багатим на успіхи. Щедрою на здобутки нехай буде життєва дорога, а у ваших родинах зав жди панують злагода, любов і достаток.

Надія ПОТОЦЬКА.


Дивіться також в розділі  Політика
» 22.12.2017 Другий рік поспіль Микола Кучер є найвідповідальнішим народним депутатом України
» 16.12.2017 Депутатом я обраний по територіальному виборчому округу №14 від політичної партії «Блок Петра Порошенка». Згідно із Законами України «Про статус депутатів місцевих рад» та «Про місцеве самоврядування в Україні» подаю свій звіт про роботу в 2017...
» 18.02.2017 Днями відбулася звітно-виборна конференція Бершадської районної організації політичної партії «Укроп».
» 31.12.2016 Для кожного з нас 2016 рік був сповнений напруженої праці, пошуку правильних рішень і можливостей для нових звершень. Завдяки спільним зусиллям керівництва району, територіальних громад, їхніх мешканців та народного депутата України Миколи Кучера...
» 19.08.2016 Народний депутат провів прийом громадян
» 19.08.2016 Микола Кучер: «Налаштовуймося на позитив, добрі і гарні справи»
» 12.08.2016 Найвідповідальніший народний депутат – Микола Кучер
» 26.03.2016 Діє депутатська група
» 07.01.2016 Звернення
» 20.03.2015 Юлія Тимошенко: Щоб село і селяни стали жити краще
Всі статті розділу Політика »
Цікаві фото
18 фото   
<b>БЕРІЗКИ-БЕРШАДСЬКІ</b><br />
8 фото   
<b>У списках зниклих безвісти вже не значиться</b><br />Війна не вважається закінченою, допоки не буде захоронений останній солдат. І серед полеглих на фронтах бершадців –...
3 фото   
<b>Герб Бершаді</b><br />Герб має форму іспанського щита червоного і срібного кольору. У верхній частині &ndash; перший історичний...
3 фото   
<b>Проводи до лав Збройних Сил України</b><br />29 вересня в Бершадській дитячій музичній школі ім. Р. Скалецького відбулися урочисті проводи юнаків до лав Збройних...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / П'ятківка
Дробот Дмитро Назарович (1923) 1923 р., українець, селянин. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 1941 р.

З історії Бершаді
Возз'єднання Правобережної України з Росією було прогресивним явищем в житті українського народу. Це помітно позначилось і на розвитку Бершаді, яка стала центром одноіменного округу Брацлавського намісництва. В 1797 році за новим поділом Бершадь — повітове місто Подільської губернії, а з 1804 року — містечко Ольгопільського повіту. Вже на початку XIX ст, існували бершадські суконна... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

Спільна робота народного депутата, громади та влади - Політичне життя України та бершадщини зокрема - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення