Fridge magnet wooden gears

ГІРКА ПАМ’ЯТЬ У СЕРЦІ

  • Подобається3Не подобається
  • 10 Березня 2008, 09:56

До нас німці приїхали мотоциклами в село без пострілу, мирно. Згодом відкрили комендатуру, набрали поліцаїв. Почали «обнюхувати», хто чим дихає. Староста сказав: «Тут є один з комуністичним душком, Малюта.»
Наступного дня він уже стояв у коменданта на допиті, який потім наказав поліцаям повести його до камери.
Вночі зв’язаного Малюту і євреїв тихо гнали селом на страту в сосну. Копали ями приречені мовчки, бо кричати не давали, били прикладами, а його прив’язали до сосни. Для нього копали яму, бо боялись, щоб не втік.
Спочатку розстріляли євреїв, загорнули яму. Могила дихала і стогнала страхом. Людські голоси виривалися за крони дерев і летіли до Бога в молитві, благаючи спасіння. А поміж дерев зрідка блукали ще голоси, наче шукали відповіді: «За що? За що такі муки?»
Малюта стояв мовчки і дивився на них з ненавистю.
– Тепер твоя черга. Ставай на коліна, проси пробачення і працюй на вермахт – помилують.
Але він відповів: «Правди і волі на колінах не доб’єшся». Стояв і думав: чого людей страчують, коли світає, коли народжується день життя.
Пролунав постріл, а над ним роєм літали кольорові метелики, душі родини.
Їхали вбивці назад мовчки, наче із своїх похорон. В комендатурі староста зливав усім на руки. Петро мив після всіх, а староста йому каже: «Щось ти довго руки миєш, а на них немає крові, як на душі гріха. Я бачив, що ти стріляв поверх людей і нікого не вбив, але ніякий лікар не дасть довідки про це. Відпустив би я тебе, але ти підеш у партизани, а там також треба вбивати. То ти біжи, Петре, відімкни кацурню, візьми сина Малюти і з ним йди до Ольки – його мами. Хай вона з ним попрощається, бо він поїде до Німеччини. І ти поїдеш з ним».
На ранок староста сам прийшов до Ольки і сказав: «Ти той... він похований зліва під сосною, не разом з ними». Вийшов, залишивши відкриті навстіж всі двері. Горе хлинуло до хати, але вона вистояла, держалась і, не бачачи дороги під собою, летіла до коменданта, благаючи його аби дозволив поховати чоловіка на цвинтарі. Але той її вигнав.
Вона стояла і молилась Богу, піднявши руки до неба. Повільно пішла додому зі своєю бідою і горем. Засвітила свічку в хаті і через долину пішла до Ганни Ясолихи, щоб та згодилася читати псалтир. Боровому Макарові замовила таємно домовину, двох чоловіків найняла, щоб викопали яму в ряд з усіма людьми. Ходила додому глухими стежками, щоб менше її бачили. Ввечері пішла до Никифора, взяли возика і вночі поїхали в сосну. Знайшли місце страти. Вона руками рвала землю, щоб скоріше відкопати чоловіка і не нашкодити тілу. Коли відчули одежу, легенько витягнули його, поклали на рядно у возику, загорнули яму, щоб не було підозри. Глухими, темними вуличками волокли візок з тілом на цвинтар.
Почало світати, полегшено зітхнули, спочили. Далі потягли візок вузькою стежкою вздовж цвинтаря до викопаної ями. Жменька людей біля могили мовчки виконувала свою роботу, щоб сховати людське горе від ворожої влади. Обмили тіло водою і слізьми, одягнули в чисту одежу і положили в домовину. Попрощались. Опустили в яму. Олька сказала: «Лишіть і для мене місце, не нажились на землі, то хоч тут будемо в парі». Подякувала людям, залишилась з Богом і своїм горем.
Вона підняла руки, витягнулася, наче хотіла злетіти в небо, і молилася. В молитві вилила біль своєї душі, печаль. Поцілувала хреста, попрощалась, поволі пішла додому.
А в хаті вже Ганна читала псалтир, вони разом молилися Богу за упокій душі. Дві молоді жінки, а горя – повна хата. А по обійсті блукала душа покійного, яка не могла вже дати ні поради, ні помочі.
Оля працювала поштаркою в селі, розносила людям і радість, і горе. Коли було все добре, і люди раділи, то і вона раділа, а коли похорони, вона втішала людей і співчувала їхньому горю.
Закінчилась війна. Пройшли роки.
Епілог.
Перед війною Григір (староста) відбув 10 років тюрми за те, що не хотів віддати свою землю в колгосп. Відсидів. Прийшли німці, був старостою, закінчилась війна, дали знову 10 років. Відсидів, прийшов, жінка вже померла, і він став жити з жінкою свого брата Корнія, який загинув на війні. На людях показувався мало, а коли зустрічався, опускав очі, наче боявся зрячого суду.
Помираючи, у маренні проклинав Сталіна, Гітлера, вішав їх обох на одній гілляці, а в людей і Бога просив пробачення. Коли помирав, зірвалася буря, на небі колотилися хмари, а старі люди говорили, що так буває, коли народжується чи помирає окаянний.
® ® ®
Петро потрапив до Західної Німеччини. Працював на шахті, познайомився з дівчиною-італійкою, і після визволення поїхав з нею до Італії. Одружилися. Через деякий час перебралися до Англії. Зайнялися бізнесом, розбагатіли. І коли в Союзі почалася перебудова, Петро викликав свою родину до себе.
Пройшло ще кілька років, і він сам приїхав у Джулинку. Ходив по рідному селі, роздивлявся...
Якось приїхали і його два сини, років по 25, щоб познайомитися з батьківщиною свого батька.
® ® ®
А бабка Олька догорала, як страсна свічка, на яку молилися люди. Із каламуті війни чекала, коли син прокричить «Мамо!»
А я хотів би, щоб матері всіх країн, по яких пройшлася війна, зібрали виплакані сльози, і утворилося б велике святе море, до якого приходили б люди причащатися, сповідатися і молитися Богові, щоб ніколи більше не повторилось такого.
Степан ПЕЧЕНИЙ,
заслужений майстер народної творчості України.
с. Джулинка.

Дивіться також в розділі  Оголошення
» 30.08.2018 07.09.2018 року в приміщені Бершадського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області за адресую Вінницька область м. Бершадь вул.. Героїв України 8, з 10.00 години до 13.00 години...
» 15.06.2018 на газети та журнали на друге півріччя 2018 року.
» 15.06.2018 Останнім часом у країні змінюється ставлення до Збройних сил України. Зросла потреба у професійній та вмотивованій армії. Бершадський райвійськкомат постійно проводить відбір кандидатів віком від 18 до 60 років на проходження військової служби за...
» 07.04.2018 Шановні ветерани війни та учасники антитерористичної операції! Будь ласка, звертайтеся до своїх сімейних лікарів для проходження медичних оглядів згідно з графіком:
» 06.04.2018 До уваги власників зброї!
» 06.04.2018 Шановні жителі м. Бершаді!
» 06.04.2018 Стіл знахідок
» 02.04.2018 До уваги представників громадськості!
» 01.04.2018 Проти зла – усією громадою
» 01.04.2018 На військову службу за контрактом
Всі статті розділу Оголошення »
Цікаві фото
3 фото   
<b>СВЯТО НАРОДОВЛАДДЯ</b><br />В Україні щороку 7 грудня відзначають День місцевого самоврядування &ndash; свято людей, яких обирає суспільство і на...
5 фото   
<b>День Святого Валентина</b><br />
3 фото   
<b>Вітаємо переможців конкурсу</b><br />Підбито підсумки конкурсу малюнків на тему «Книга у моєму житті», який тривав у травні 2018 р. під час місячника...
3 фото   
<b>Посвята в гуртківці будинку дитячої творчості</b><br />Пора шкільних канікул, навіть самих недовготривалих - радісна пора для усіх учнів. І відмінники, і невгамовні...
Всі фотогалереї »
Ми - пам’ятаємо - «Книга Пам’яті України» / Бершадь
Розенталь Михайло Миронович (1907) 1907 р., єврей, робітник. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув 00.03.44.

З історії Бершаді
На початку XVII ст. Бершадь була значним населеним пунктом: тут налічувалося 275 дворів і близько 1650 чоловік населення. З перших днів визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького козаки, селяни й міщани Бершаді створили селянсько-козацький загін на чолі з Трифоном, який приєднався до Уманського полку і брав участь у визволенні Брацлавщини та Поділля від... Читати далі »



Останні новини
Може бути цікаво

ГІРКА ПАМ’ЯТЬ У СЕРЦІ - Офіційні оголошення та звернення організацій бершадського району та м. Бершадь - www.bershad.ua
Користувачі OnLine: 
Бершадщина  | Форуми  | Сторінками історії  | Літературна Бершадь  | Фотогалереї  | Новини  | Довідники  | Визначні місця  | У нас в гостях!  | Прогноз погоди в Бершаді  | Телефонні довідники
  • Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    Продається будинок с. Чернятка. 35 соток, з усіма прибудовами: криниця, погріб, літня кухня з газом, будинок та времянка з газовим опаленням. Гарне місце. Ціни 3200 договірна.
    18.05.2020(063) 431-41-18
  • . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    . Продам квартиру в місті Ірпінь, Київська область. 37 метрів, 16 000 у.о
    13.04.2020(067) 225-27-18
  • . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    . Продаж одягу з Європи: Секонд хенд та нове.
    08.04.2020(096) 095-84-08
  • ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    ДОСТАВКА:ОТСЕВА,ПІСКА,ЩЕБНЯ,,та інших вантажів до 8т.
    16.03.2020(098) 908-43-57
  • Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    Продається тілна корова с.Бирлівка ціна договірна. тел 0960726720
    27.01.2020(068) 041-74-83
  • Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    Продается дом с участком.(цена договорная) по адресу Виницька обл., Бершадськый р-н., с. Шляхова, вул. Дружбы 14.С общей площадью участка 25 соток
    26.08.2019(097) 487-43-42
Всі оголошення Розмістити оголошення